Pietrele funerare ale viitorului le vor aduce omagiu celor decedati prin intermediul unor clipuri video si poze color, texte si muzica, precizeaza BBC Online. Vidstone LLC, o companie americana cu birouri in Florida si Colorado, vinde un dispozitiv dotat cu ecran LCD, ce se monteaza pe lespezile mormintelor. Si doar pentru ca are legatura cu moartea, asta nu inseamna ca nu este promovat ca oricare altul: el transforma vizita la cimitir intr-o „adevarata experienta multimedia“, este rezistent la intemperii, are o durata de viata de 15 ani si nu necesita intretinere, fiind alimentat cu energie solara. Patru ore de expunere la lumina genereaza suficienta energie pentru ca un material video de pina la zece minute sa fie redat de citeva ori, spun producatorii.

Avind un pret de aproximativ 2.000 de dolari, dispozitivul nu s-a bucurat pina in prezent de prea mult succes. Reprezentantii Vidstone spun ca, desi a fost construit cu doi ani in urma si este comercializat de apro-ximativ 100 de distribuitori in Statele Unite, precum si de o firma din Marea Britanie, cifrele de vinzari sint inca mici, ei nefiind dispusi sa ofere un numar exact. Asta nu i-a descurajat insa. Directorul de vinzari din Colorado, Cheri Lucking, a comparat evolutia curenta a noului concept funerar cu momentul cind primele telefoane mobile au fost lansate pe piata si oamenii spuneau ca nu vor cumpara niciodata asa ceva. „Cu totii avem unul acum“, spune aceasta, adaugind ca tehnologia a schimbat deja felul in care ii omagiem pe cei plecati dintre noi. Din ce in mai multe capele ale cimitirelor apeleaza la ecrane LCD pentru a face prezentari multimedia. „Cu cinci-sase ani in urma, conceptul de comemorare video era inexistent“, subliniaza Lucking.

„Pretul unei lespezi de mormint variaza intre cinci si opt mii de dolari. Cind mai adaugi cele doua mii pentru dispozitivul celor de la Vidstone, suma devine destul de ridicata“, este de parere Chuck Summers, directorul de vinzari al unei firme de pompe funebre din statul Illinois. Si pozitionarea mormintelor poate fi o problema, din moment ce dispozitivul functioneaza pe baza de energie solara. „Daca o lespede se afla sub un copac, dispozitivul n-o sa functioneze prea bine. Daca este orientata spre vest sau nord in loc de est sau sud vor exista de asemenea probleme cu incarcarea cu energie“, mai adauga Summers.