Exista multi utilizatori care au prins perioada „de aur“ a informaticii, vremurile in care un profesionist privea un MB de informatie cum privim astazi un TB. Va amintim, gratie „PC World“, cinci dintre lucrurile de atunci de care nu-i este dor nimanui, pentru a le putea compara cu prezentul, atunci cind ne revoltam ca Windowsul, Linuxul sau Mac OS-ul ne fac pro-bleme.

Pe vremea cind Bill Gates inca se chinuia sa faca primul miliard de dolari, situatia era precum in Vestul Salbatic: in fiecare gospodarie in care exista un computer puteai gasi fie un Commodore, un Apple, un Texas Instruments sau Radio Shack (doar citeva dintre marci), care puteau imparti componente hardware intre ele sau puteau citi de pe dischete de la alte modele doar printr-un fel de adaptor si doar daca aveai noroc. Chiar daca aveai de-a face cu doua computere de la aceeasi companie, nu exista nici o garantie ca ar fi fost compatibile.

Unitaskingul se claseaza si el in topul rusinii. Daca voiai sa printezi un document, prin 1982, puteai sa stai linistit cu privire la alte operatiuni: calculatoarele procesau o singura sarcina pina la terminare, apoi treceau la urmatoarea. Sa faci doua lucruri in acelasi timp era de neconceput.

Sa descarci date de pe Internet era o provocare: trebuia sa te uiti cu atentie la protocoale precum Kermit, Sealink, Punter, XMODEM, YMODEM sau ZMODEM (unele cu citeva variante), sa afli ce protocol foloseste sistemul la care erai conectat si sa te asiguri ca software-ul pe care il foloseai utiliza acelasi protocol. In multe cazuri, trebuia sa declansezi manual procesul de transfer, o data ce calculatorul care trimitea il initia.