Site-urile care ofera servicii electronice pentru transfer al banilor isi extind din ce in ce mai mult aria serviciilor, ofera diverse promotii destinate cumparaturilor de sarbatori, dar in acelasi timp impun si noi taxe pentru transferul banilor.

In spatele serviciilor online care pot fi folosite ca intermediar intre cumparator si magazinele online, incep sa se ascunda o serie de taxe, care se aplica pe fiecare tranzactie efectuata. Principalele servicii online de transfer de bani prin internet sunt PayPal (www.paypal.com) si Moneybookers (www.moneybookers.com), iar acum vine din urma mai nou lansatul Google Checkout.

In cazul PayPal si Google Checkout, utilizatorul introduce o singura data informatii despre cardul sau bancar, iar in momentul in care doreste sa faca o plata - pe un site care accepta aceasta metoda, i se vor mai solicita numele de utilizator, parola PayPal si codul de securitate al cardului, adica ultimele trei cifre ale sirului numeric inscriptionat pe spatele acestuia. Pentru o astfel de tranzactie nu i se percepe cumparatorului nici un comision.

La Moneybookers, utilizatorul isi creeaza un cont, care functioneaza ca un "portofel electronic", si anume stocheaza banii utilizatorului. Fondurile se pot adauga fie prin site-ul companiei, fie prin alimentarea unui cont bancar. Daca se utilizeaza metoda cu cardul, comisionul este de 1,9% din suma cu care se reincarca contul. Utilizatorii romani au la dispozitie un cont deschis la Raiffeisen Bank - fara a plati comision, dar va astepta intre trei si cinci zile pana cand banii vor fi disponibili - in care pot depune orice suma doresc. Trebuie insa sa mentioneze la banca codul de client Moneybookers, pentru ca firma sa poata identifica in contul cui trebuie sa puna banii. Din pacate, numai titularul unui cont Moneybookers poate face depuneri din cauza politicii "anti-spalare de bani", practicata de site, orice suma depusa de orice alta persona decat titularul nu va fi depusa in contul detinut pe site, dar nici nu va putea fi returnata deponentului.

Taxe si comisioane
Pentru orice tranzactie de plata catre un comerciant care are semnat un contract cu unul dintre cele trei site-uri mentionate mai sus taxele pentru transfer - impuse cumparatorului - sunt zero. PayPal practica acelasi comision si in cazul in care o persoana trimite bani alteia, insa cel care primeste suma va plati un comision de 0,35 euro ± 3,4% din valoarea sumei transferate. Pentru trimiterea de bani intr-un cont bancar sau retragerea lor in numerar se practica un comision de 2 euro. In cazul in care banii nu vor fi retrasi in timp util sau datele furnizate pentru transfer sunt incomplete, PayPal va restitui banii in contul utilizatorului, insa va aplica o penalizare de 10 euro.