Invataturile ortodoxiei romanesti au iesit dintre peretii pictati cu icoane si au luat calea de mare viteza a Internetului spre mii de useri credinciosi. Parintele ortodox Iulian Nistea, aflat acum in Franta, a fost unul dintre primii preoti internauti din Romania: in urma cu zece ani a creat un site bisericesc pe cind lucra la arhiepiscopie, la Alba: „La vremea aia, oamenii te priveau ca si cind ai fi fost intr-o doaga, nici nu aveau Internet, nici nu vedeau interesul“. Intre timp, site-urile oficiale ale bisericilor s-au inmultit, preotul Nistea, alaturi de alti webmasteri ai Domnului, a creat Asociatia Webmasterilor Ortodocsi Romani, iar acum coordoneaza varianta in limba romana a unei enciclopedii ortodoxe online.

“Adresa este orthodoxwiki.org., E un proiect demarat de un preot ortodox din SUA, la care noi lucram de un an. Te ajuta sa te tii le curent cu stirile din lumea ortodoxiei, poti gasi personalitati din lumea ortodoxa, sfinti, notiuni. Pina acum, varianta in limba romana a strins 600 de articole mari si alte citeva sute de articole mai mici. Enciclopedia ortodoxa foloseste acelasi software si acelasi principiu ca Wikipedia”, spune parintele Nistea. Daca atunci cind pictezi o biserica nu poti sa te abati nici macar o umbra de idee de la canoanele iconografiei ortodoxe, atunci cind creezi un site nu te mai incadrezi in tipare strimte, ci te lafai intre principii generale. “Se folosesc culori precum auriul, care duce cu gindul la imparatie, si albastrul deschis, care duce cu gindul la cer, ideea de baza e sa nu folosesti culori agresive. Dar aceste culori ne transmit ceva doar noua, ortodocsilor. In biserica mea de linga Paris au intrat intr-o zi doi liceeni care s-au uitat la picturi, iar unul dintre ei a inceput sa rida. Cind l-am intrebat de ce, el mi-a spus ca picturile ii amintesc de benzile desenate”, priveste cu intelegere diferentele culturale preotul. Avind sub ochi statisticile din Franta, unde 70% din populatie foloseste Internetul, Iulian Nistea e sigur ca in scurt timp cei mai multi credinciosi vor sti cum sa consulte cuvintul lui Dumnezeu si online si de aceea se straduieste sa creasca performantele site-urilor: “Nu e destul sa fii prezent, trebuie sa fii vizibil. Lucram la imbunatatirea retelei de site-uri pentru a putea fi gasite cit mai usor de catre motoarele de cautare”.

Iuliana Conovici, secretarul Asociatiei Webmasterilor Ortodocsi Romani, crede ca multi tineri sint in cautare de invataturi religioase pe net sau dezbat aprins pe forumuri dedicate ortodoxiei. Insa nu fiecare site autoproclamat ortodox pe care il ajunge clickul contine doctrina cea buna. Unele site-uri se dedau la erezii: “Internetul e necontrolabil, multe site-uri care se autonumesc ortodoxe sint facute de grupari disidente sau eretice, care nu au nici o legatura cu ortodoxia. E interesant cum a reactionat Biserica pentru a contracara acest fenomen, si-a facut foarte multe site-uri oficiale”.

Televizunea oficiala a Patriarhiei Romane, care in citeva saptamini va fi disponibila prin cablu si prin platforme digitale, se bate cu mijloace tehnice performante si reporteri si editori cu inclinatii teologice sa cistige public adult, peste 30-35 de ani, si activ, spune parintele Nicolae Dima, directorul postului Trinitas TV. „Vom folosi un limbaj modern si accesibil, nu vom practica un limbaj de strana, vom explica ce se intimpla in biserica, pentru ca multi credinciosi nu stiu de ce se petrec intr-un anume fel lucrurile la o slujba. In plus, Biserica va avea un mijloc de comunicare prin care poate sa spuna ce are de spus, sa exprime pozitia conducerii BOR, pentru ca din nefericire multe ziare si televiziuni acorda importanta Bisericii doar cind prezinta imagini in dezavantajul ei, iar punctul de vedere al Bisericii nu e prezentat cu acuratete”.