In ultimii ani, mai toti marii producatori de ecrane au anuntat investitii masive in fabrici de LCD-uri. Iata insa ca un studiu international a confirmat faptul ca ecranele cu plasma detin suprematia in preferintele consumatorilor, inaintea LCD-urilor.

Ultimul studiu al synovate privitor la parerea consumatorilor despre televizoarele cu ecran plat cu dimensiuni de la medii la mari a indicat o preferinta clara a acestora pentru ecranele cu plasma inaintea LCD-urilor: 61% dintre ei preferand plasma in locul

Sondajul a mai relevat faptul ca performanta culorilor, calitatea negrului si contrastul sunt elementele importante, care determina performanta superioara a imaginii oferite de plasma. Studiul a implicat 1.398 de consumatori din sapte tari europene, acestia fiind invitati la un test orb in care au vizionat un clip video de inalta rezolutie 1080i, de 90 de secunde, pe modele de plasma (W)XGA si LCD-uri full HD, de 42 inci si 50 inci.

A fost scos la iveala faptul ca plasma a fost preferata pentru toate aspectele, dar suportul pentru aceasta tehnologie a fost manifestat evident, mai ales la aprecierea calitatii culorii negre (70% dintre consumatori fiind de parere ca plasma produce un negru optim - un criteriu pe care acestia il considerau de mica importanta inainte de a vedea ecranele). Plasma a obtinut un punctaj mare si la evaluarea rezolutiei, in pofida faptului ca modele de LCD-uri Full High-Definition evaluate aveau o rezolutie nativa mai mare decat cea a ecranelor cu plasma (W) XGA.

Astfel, numarul consumatorilor care au considerat ca rezolutia este livrata optim de LCD-uri a scazut de la 34% la 30 de procente dupa vizionare, in timp ce ratingul rezolutiei oferite de plasma a crescut de la 38% la 44 de procente.