Daca Apple are iphone, Microsoft a creat Windows pentru telefoanele mobile si Google un sistem similar numit gPhone, compania Skype vrea si ea un procent din piata tele-foniei mobile. La inceputul anului, zvonul ca ar lansa un telefon mobil sub brandul propriu putea fi considerat o gluma, insa semnalele primite din partea producatorului ce-lui mai utilizat software VOIP la nivel mondial, transforma zvonul intr-o stire al carei impact ar putea da peste cap planurile iPhone, cel putin la nivel european. Nimeni nu stie cum va arata acest nou terminal mobil, nimeni nu poate spune cu exactitate care vor fi functiile incorporate in acest telefon, dar toata lumea crede ca aparatul va rivaliza cu iPhone-ul american si va oferi servicii mult mai interesante.

Daca ar fi sa ne intoarcem putin in timp, ar trebui sa ne oprim asupra unui moment din aprilie 2007. Atunci, in cadrul unei conferinte desfasurate la Toronto, cofondatorul Skype, Niklas Zennstrom, a prezentat o noua versiune a programului Skype pentru telefoanele mobile ce ruleaza sistemul de operare Windows Mobile. Prezentarea sa a luat sfarsit cu o gluma - cum telefoanele mobile devin adevarate computere, aplicatiile se pot transforma in telefoane mobile. Nimeni nu a inteles sensul, iar presa a trecut cu vederea mica anecdota, care se vroia o prima declaratie, mai mult sau mai putin neoficiala, despre lansarea unui terminal mobil sub marca Skype. La sase luni de atunci, timp in care nici un reprezentant EBay (care administreaza acum divizia Skype) nu a mai facut nici o referire la acesta, o persoana implicata in proiect spune ca in mai putin de zece zile (adica inainte de sfarsitul acestei luni) oficialii Skype vor anunta lansarea pe piata a unui telefon mobil, gandit si dezvoltat in parteneriat cu operatorul de telefonie mobila 3 (Three). Anuntul cade ca o "bomba" pe piata de profil, mai ales ca telefonul ar urma sa fie lansat mai intai in Marea Britanie, unde 9 noiembrie va fi ziua in care va incepe comercializarea iPhone-ului.

Milioane de potentiali utilizatori

Operatorul de telefonie mobila 3 nu a negat colaborarea cu Skype, dar nu a dorit sa faca nici un comentariu legat de functiile pe care aparatul le va avea. "Lucram impreuna la un produs care va transforma aplicatia Skype intr-o solutie complet mobila", a spus Chaim Haas, purtator de cuvant al Skype. Surse din interiorul companiei de telefonie mobila au declarat pentru Reuters ca anuntul oficial referitor la designul aparatului, specificatii tehnologice si data lansarii va fi facut pana la sfarsitul lunii octombrie.

3 este primul operator care a lansat abonamente dedicate apelurilor video si transferului de date printr-o retea 3G. In momentul de fata opereaza in Austria, Danemarca, Ita-lia, Irlanda, Suedia, Marea Britanie, Australia, Hong Kong si Indonezia, avand in total aproximativ 10 milioane de utilizatori. Dintre acestia 3,5 milioane numai in Marea Britanie, pe locul al doilea situandu-se Italia, cu aproximativ 2 milioane de abonati.