Apple Inc a anuntat o crestere de 67% a profitului obtinut in al patrulea trimestru al anului fiscal 2006-2007, vanzarile produselor iPod si iPhone depasindu-le pe cele ale computerelor Macintosh, actiunile companiei crescand cu 7% dupa acest anunt
"Nu exista niciun dubiu cu privire la faptul ca vanzarile de computere Mac sunt inca influentate de comercializarea produselor iPod si iPhone", a declarat presedintele companiei de consultanta tehnologica Creative Strategies, Tim Bajarin.

Profitul net a urcat la 904 milioane de dolari, sau 1,01 dolari pe actiune, in al patrulea trimestru fiscal, de la 542 milioane de dolari, sau 62 de centi pe actiune, in 2006. Veniturile au crescut cu 29% la 6,22 miliarde de dolari.

Cifrele au depasit asteptarile analistilor de pe Wall Street, ce estimasera un profit de 85 de centi pe actiune si un venit de 6,06 miliarde de dolari, conform specialistilor chestionati de Reuters.

Compania Apple a beneficiat de asemenea si de o scadere a preturilor la componentele electronice, ridicandu-si marja profitului brut la 33,6%.

Apple a declarat ca se asteapta ca aceasta cifra sa scada la 31% in trimestrul curent, odata ce preturile la anumite produse vor incepe din nou sa se majoreze.

Apple a estimat de asemenea un profit de 1,42 dolari pe actiune si un venit de 9,2 miliarde de dolari pentru primul trimestru al anului fiscal curent, peste estimarile facute de analistii de pe Wall Street, de 1,40 de dolari pe actiune si un profit de 8,7 miliarde de dolari.

"Se pare ca Apple se asteapta la un sezon de sarbatori extrem de productiv din punct de vedere al vanzarilor, care, dupa parerea mea, este sustinut de lansarea iPhone in Europa", a declarat analistul firmei Cross Research, Shannon Cross.