In ultima vreme, asistam din ce in ce mai des la doborarea unor bariere pe care obisnuinta le-a impus mentalitatii umane. Continut, videoclipuri, muzica, filme, proprietatea intelectuala care pana mai ieri era livrabila doar cu plata unui pret anume, toate sunt astazi accesibile la preturi din ce in ce mai mici, prin intermediul Internetului. De regula, aceasta realitate are de-a face cu eliminarea intermediarilor din procesul de productie, ambalare si distributie a creatiei intelectuale. Castigul clar este al intreprinderilor online. Pierd insa acele companii care n-au reusit sa-si depaseasca propria conditie de intermediari fara valoare adaugata.

Inainte, un CD muzical trebuia imprimat, trebuia ambalat, dus apoi intr-o retea de magazine al caror rabat comercial putea sa ajunga si la 50% din pretul de desfacere. Abia dupa acel moment cumparatorul putea sa aiba acces la muzica si, de multe ori, alegea sa cumpere un CD intreg pentru o singura melodie. Astazi, odata cu Internetul, utilizatorii nu mai prefera doar anumite formatii si nici stiluri muzicale unice. Dimpotriva, din ce in ce mai multi artisti isi construiesc succesul pe o singura melodie, iar cumparatorul prefera sa achizitioneze exact ce-i place si nimic mai mult. Acesta este motivul pentru care, pe Internet, oamenii prefera sa caute si sa descopere melodii interesante, artisti necunoscuti si filme de amatori. In plus, din vanzarile de pana acum, artistii si creatorii de materiale multimedia in general primeau o parte infima. Relatia directa dintre artist si utilizator, pe care o dezvolta astazi website-urile care vand muzica ori filme, poate aduce artistilor mult mai multi bani decåt inainte. Si poate contribui, desigur, la scaderea preturilor de achizitie a muzicii in general.

SpiralFrog.com
In aceasta saptamana urmeaza sa fie lansat unul dintre website-urile care incearca sa aduca in zona alba practici intalnite pana acum doar in lumea aflata dincolo de limitele legii. Serviciul este disponibil in acest moment doar utilizatorilor de Internet din SUA si Canada. Inca de la lansare, SpiralFrog.com se declara ca fiind un loc unde muzica se experimenteaza. Serviciul este bazat pe veniturile obtinute din publicitate si ofera gratuit utilizatorilor posibilitatea sa descarce fisiere video sau audio, licentiate de multe dintre marile case de discuri cu care proiectul a incheiat deja acorduri. SpiralFrog.com devine astfel o solutie de piata care isi propune sa inlature site-urile ce promoveaza pirateria. Are o interfata simpla, care permite utilizatorilor de Internet sa descopere artisti, melodii, videoclipuri muzicale si informatii despre formatiile preferate.
Desi sunt gratuite, fisierele audio si video prezentate la SpiralFrog.com poarta protectii anti-copiere, la fel ca acelea folosite de fisierele care pot fi descarcate de la Apple iTunes Store. Fisierele nu pot fi inscriptionate pe un CD, dar pot fi transferate catre zeci de variante de playere muzicale. Utilizatorii au astfel posibilitatea de a copia fisierele pe cel mult doua dispozitive muzicale portabile sau telefoane compatibile.