Intr-o analiza intocmita de producatorul de solutii de securitate Trend Micro, in primul semestru al acestui an, amenintarile web au manifestat o evolutie exploziva, in timp ce atacurile desfasurate prin mesageria electronica si-au mentinut cresterea constanta.
Extrem de importanta este tendinta de automatizare a diferitelor tipuri de amenintari web care se manifesta tot mai puternic in spatiul cibernetic. In acelasi timp, specialistii de la Trend Micro mai atrag atentia si asupra cresterii alarmante a numarului de atacuri indreptate asupra unor anumite grupuri-tinta de utilizatori sau in regiuni geografice bine determinate.
Toate acestea, cumulate cu tehnici combinate de atac, permit autorilor de amenintari informatice sa obtina sume importante de bani, intr-un timp cat se poate de scurt, cu eforturi deosebit de mici.
Expertii in securitate au observat, de asemenea, ca autorii atacurilor folosesc si tehnologii web 2.0, precum Javascript, pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor de internet, prin asa-numita metoda "drive-by-downloads".
Astfel, utilizatorii pot deveni victime prin simpla accesare a unei adrese web "contaminate". Si tot in prima jumatate a anului, specialistii in securitate informationala au remarcat o crestere accentuata a interesului pentru detectarea de vulnerabilitati in sistemele de operare si in alte aplicatii software, urmate de crearea si plasarea pe internet a asa-numitelor "exploituri", programe prin care pot fi evitate solutiile firewall, prin care atacatorii pot exploata sistemele ale caror softuri nu sunt actualizate.