Optimistii isi imagineaza terminalele de miine dupa scenarii dintr-un episod din Familia Jetson: aerodinamice, automatizate pina in dinti si cit mai eficiente. Pina atunci insa, sentimentul de claustrofobie, lipsa de organizare si haosul general sint termenii cu care pasagerii isi descriu experientele de dinainte de imbarcare. Revista „Forbes“ incearca sa prevada cum vor arata in urmatorii ani cele mai frecventate aeroporturi din lume.

In cel mai scurt timp, aerogarile vor deveni mai inalte. Asta profeteste Roberto Smith, directorul firmei care a conceput o parte din Aeroportul International din Miami. Aceste cladiri se vor transforma in adevarate mici orase, locuri in care vei putea petrece confortabil o zi intreaga, desi acest lucru nu si-l doreste nimeni. Smith mai anunta ca noile zone vor fi si din ce in ce mai estetice: „Orasele cheltuiesc deja sume substantiale din bugetul lor pentru a integra opere de arta in designul acestor incaperi“.

Conexiunea Internet la indemina este un alt trend pe care se pregatesc sa-l speculeze aeroporturile, iar cel din Orlando, SUA, a facut deja primul pas, anunta revista „Forbes“. „Tot mai multe iau in considerare aceasta oportunitate, pe care o privesc ca pe un serviciu public prin care imbunatatesc loialitatea pasagerilor fata de aeroport, mai ales in acele zone unde exista o competitie acerba“, estimeaza Richard Marchi, reprezentant al Airports Council International din Washington.

Noi tehnologii precum sistemele biometrice sau identificarea facuta cu ajutorul frecventelor radio vor permite autoritatilor sa urmareasca mai bine pasagerii si sa-i treaca mult mai repede prin punctele de securitate, spune Zane Gresham, reprezentantul companiei Morrison&Foerster LLP. „Toate aceste solutii tehnologice vor face uitate cele citeva ore de dezbracari si etalare a lucrurilor din bagajele de mina. Competitia pe segmentul zborurilor pe distante scurte se va relansa. Acestea devenisera complet dezarmante datorita timpului pierdut pe holurile aeroporturilor“, comenteaza Gresham.