Un articol care a fcut valv, publicat de „The Economist" acum o sptman, pune, in consecin, o intrebare cu iz retoric: „Cui i-e team de Google?" Iar rspunsul nu e, aa cum ne-am putea atepta: „Nimnui".
Pe lista de plangeri la adresa Google, „The Economist" menioneaz o serie intreag de rumori i certitudini. Productorii cla­sici de media (ziare i televiziuni) erau nemulumii de Google News, extensia Google care preia informaie din toat lumea, pentru a o organiza pe subiecte, pe baza unor algoritmi. Editurile au considerat apariia Google Book Search ca o lovitur, dei facilitatea le poate face mai curand servicii. Internauii chinezi au motive serioase de suprare pentru inelegerea la care celebra companie de internet a ajuns cu autoritile, pentru a cenzura coninutul oferit. Dar, mai mult decat toate aceste critici punctuale, conteaz poate faptul c ali gigani ai IT-ului, ca Microsoft, au avut o politic agresiv i restrictiv odat ajuni la dimensiuni precum acelea ale Google, dei acesta are drept deviz celebrul „Don't be evil" („Nu fi ru").

Concluzia „The Economist" este c Google funcioneaz ca o „banc de informaie", in care depunem, cu toii, date personale i produse intelectuale care au diferite grade de relevan, dar i un potenial amenintor la adresa intimitii. Sptmanalul britanic adaug c in viitor Google se afl in faa unui conflict de interese: nu poate fi util pentru public, dac nu folosete intensiv astfel de date i nu poate pstra caracterul privat al datelor personale, dac se concentreaz pe funcionalitate.

Dincolo de predicii, cele mai importante din multele lansri Google din acest an includ schimbri importante la Google Earth, ameliorri graduale la Google Docs, dar i modificri cu potenial letal pentru presa clasic, la Google News. Google a mai investit in dezvoltarea Google Reader, interfa on-line pentru citirea tirilor in format rss, care va prevala in viitor.

De la Pmant in cer Divizia condus de Samuel Widmann, Google Earth, a lansat recent Google Sky. Este vorba de o facilitate asemntoare cu „Earth", parte din acelai program care se poate descrca i instala gratuit pe calculator. Ca i Pmantul, cerul poate fi explorat (plimbri, mrire, micorare...) prin intermediul browserului. Programul-tat sau mam, Google Earth, ii adaug permanent noi faciliti, dup ce, deja, ii permitea s-i vezi propriul bloc sau propria cas din Bucureti i alte orae ale Romaniei, printr-un „zoom" al imaginii de satelit. Pe Google Earth ii poi face, de pild, traseul pentru o cltorie Bucureti-Istanbul sau Bucureti-Roma, cu toate indicaiile, de la intersecii, drumurile europene strbtute i altele.

Fidel tradiiei de a lansa nouti fr zgomot, Google a adugat zilele trecute, fr comunicat de pres i altele, i un simulator de zbor (un fel de „program de avion") inc rudimentar fa de jocurile de acelai tip, dar fascinant prin faptul c poi zbura efectiv pe deasupra oraului tu, cu alte cuvinte e o modalitate de explorare spaial „unu la unu".