Organizaia Mondial pentru Drepturile Omului a fcut cunoscut c furnizarea de ctre Yahoo a unor date privind utilizatorii de Internet autoritilor chineze a condus la arestarea mai multor scriitori i disideni.
Compania furnizoare de servicii Internet, Yahoo, a declarat in faa unui tribunal american c a acionat in conformitate cu legile chineze atunci cand a permis accesul autoritilor la fiele utilizatorilor serviciilor sale.

Unul dintre martorii chemai in procesul impotriva companiei Yahoo este jurnalistul Shi Tao, care a publicat pe Internet comentarii critice la adresa corupiei din randul guvernului de la Beijing.

Dup ce Yahoo a furnizat autoritilor chineze informaii privind adresa acestuia de e-mail i adresa calculatorului, Shi Tao a fost descoperit de autoriti i acuzat de aciuni subversive. In prezent, el ispete o pedeaps de 10 ani inchisoare.
Shi Tao i un al doilea jurnalist arestat in circumstane similare, Wang Xiaoing, acuz acum Yahoo in baza legilor referitoare la drepturile omului.

Yahoo insist c este obligat s respecte legislaia local in rile in care opereaz. Compania a recunoscut ins c prin furnizarea de informaii autoritilor chineze le-a ajutat pe acestea s fac arestri.
Companiile Google i Microsoft au fost la randul lor criticate c ar fi cooperat cu guvernul chinez. Rompres