Care sunt noile tarife de roaming ale Cosmote, Orange si Vodafone in Europa Operatorii din blocul european au comunicat catre executivul european tarifele si vor incepe sa le activeze de la 30 august pentru utilizatorii care au solicitat acest lucru, iar la sfarsitul lunii septembrie toti consumatorii vor beneficia automat de noile reglementari. “Primul rezultat este net pozitiv pentru utilizatorii de roamning din Europa”, arata oficialii europeni.

“In 22 din 27 de state membre cel putin un operator de telefonie mobila a propus tarife pentru roaming mai mici decat cele impuse de regulament”, a anuntat Comisia Europeana. Doar Grecia, Italia, Malta, Slovenia si Portugalia se disting prin faptul ca operatorii au fixat tarifele la limita maxima permisa de regulament, adica 49 de eurocenti pentru apelurile efectuate din alta tara si 24 de eurocenti pentru apelurile primite, potrivit datelor publicate pe pagina web a Comisiei Europene.

In Romania cei trei operatori de telefonie mobila care intra sub incidenta regulamentului ofera deja noile tarife de roaming, urmand sa le activeze pe 25 august (Orange), pe 29 august (Vodafone), respectiv pe 30 august (Cosmote). Potrivit datelor furnizate de companii catre Comisia Europeana, Cosmote si Orange vor adopta tarifele stabilite prin regulament, 49 eurocenti pentru apelurile efectuate si 24 de eurocenti pentru apelurile primite in roaming. Vodafone va taxa clientii care folosesc acest serviciu cu 48,10 eurocenti pe minut pentru apelurile initiate si cu 23,70 eurocenti pentru cele primite.
Cosmote a anuntat aceleasi tarife si in Grecia.

In blocul comunitar, Orange activeaza eurotarifele pana in data de 30 august cel mai tarziu. Conform datelor Comisiei Europene, in Portugalia, unde grupul deruleaza operatiuni sub brandul Optimus, tarifele maxime au fost activate incepand cu 9 iulie, iar in Austria (Orange are operatiuni sub brandul One) vor fi activate pe 28-29 august. In Belgia (Mobistar), Spania, Franta, Tarile de Jos, Polonia (Idea Orange), Slovacia si Marea Britanie operatorul va activa tarifele 49/24 eurocenti pe 30 august.