Atat la nivel mondial, cat si in Romania, numarul mesajelor spam a depasit pe cel al mesajelor legitime. intre 70 si 80% din e-mail-urile care au circulat in acest interval de timp au fost mesaje nedorite. in medie, utilizatorii au primit 20 de mesaje spam pe zi.

Primele sase luni ale anului 2007 au adus in inbox-uri mesaje spam focusate pe scheme “pump-and-dump” (Pompeaza pretul si scapa de actiuni). Acestea au reprezentat 75% din totalul mesajelor spam prin imagini si 3,6% din mesajele spam cu text. Spam-urile de tip "pump-and-dump" reprezinta o forma de frauda, ce se bazeaza pe promovarea exagerata a unor actiuni, cumparate initial la un pret scazut si avand ca scop comercializarea lor la suprapret.

Al doilea tip major de spam din prima jumatate a anului l-au constituit mesajele despre medicamentele destinate imbunatatirii activitatii sexuale.

Potrivit Laboratoarelor Antispam BitDefender, cele mai comune subiecte ale spam-urilor prin imagini in perioada Ianuarie - August 2007 au fost:

1.actiuni la bursa 75%
2.medicamente (legate de imbunatatirea activitatii sexuale) 8.1 %
3.vanzarea unor bunuri contrafacute 5 %
4.contractarea unor ipoteci fictive 4 %
5.phishing 2 %
6.pornografie 2 %
7.posibilitatea de a cumpara diplome false 1 %
8.medicamente (legate de pierderea in greutate) 0.9 %
9.oferte de calatorie 0.5 %
10.software 0.5 %
11.alte subiecte 1%

In timp ce spam-ul prin imagini este alegerea preferata a celor care utilizeaza schemele de tip “pump-and-dump”, cel prin mesaje text apare de cele mai multe ori in email-uri cu subiecte legate de vanzarea medicamentelor.