Proiectul Tor este un sistem de comunicatii anonime pe Internet a carui dezvoltare a fost sprijinita de Marina Americana si organizatii precum Electronic Frontier Foundation si Voice of America. In prezent Tor mascheaza adresa IP a utilizatorilor prin rutarea pachetelor prin trei servere dedicate alese aleator dintr-un grup de 1000, iar sistemul urmeaza a fi imbunatatit.

"Site-uri Web precum Wikipedia sau Blogspot sunt blocate din ce in ce mai frecvent de firewall-uri instituite de organizatii guvernamentale din intreaga lume. Desi multi utilizatori folosesc Tor pentru a ocoli aceste restrictii, retelele Tor nu sunt proiectate pentru a face fata unei cenzuri de o asemenea amploare", aprecia dl. Roger Dingledine, cofondatorul Tor, la conferinta Black Hat din Las Vegas. Desi pachetele nu pot fi urmarite, organizatiile guvernamentale pot gasi serverele dedicate si le pot inchide, pentru ca acestea sunt listate public.

Conform unui studiu recent privind filtrarea Internet, numarul guvernelor care analizeaza traficul online al utilizatorilor sau blocheaza site-uri web este in continua crestere, iar metodele folosite pentru detectarea si blocarea continutului nedorit sunt din ce in ce mai sofisticate. Mai multe rapoarte privind cenzura Internet au fost realizate de Open Net Initiative, organizatie aparuta in urma unui parteneriat intre universitatile Cambridge, Oxford, Harvard si Toronto.