Dupa cateva luni bune in care nu s-a mai auzit nimic de soarta proiectului franco-german Quaero, prin care europenii ar dori sa puna capat suprematiei binecunoscutelor motoare de cautare pe Internet americane Google/Yahoo sau Microsoft, o reactie a venit chiar de la Comisia Europeana.

Expertii sai de la Bruxelles l-au aprobat in aceasta saptamana. Mai mult, s-a anuntat ca s-au pus deoparte 120 de milioane de euro pentru inceperea acestui proiect online. La sponsorizarea sistemului contribuie insa si consortii private, intre care se remarca grupurile Bertelsmann si Thomson. Practic, programul motorului de cautare incepe cu o finantare de 166 de milioane de euro, Germania si Franta fiind principalii sponsori.

Proiectul a fost anuntat pentru prima data, cu mare pompa, de Jacques Chirac, fostul presedinte francez care si-a facut o campanie puternica pe tema antiamericanismului din Europa. S-a pornit la lucru, s-au anuntat primele detalii, americanii au ras cand le-au vazut, analistii si-au aratat scepticismul si au spus ca acest demers reprezinta si o recunoastere publica a esecului companiilor private europene de a dezvolta un serviciu competitiv, ca alternativa la Google, fara ajutorul fondurilor publice. Apoi s-a asternut tacerea, parandu-se ca oficialii europeni au alte lucruri mai bune de facut.

Acum, motorul de cautare european denumit initial Quaero - care in latina inseamna "eu caut" - are toate aprobarile pentru ca firmele sa se apuce de treaba.