Pentru ca iPhone este deja un fenomen, un mega-trend, un succes comercial. Pe care multi si-l doresc. Si nu neaparat ca telefon mobil. Ci pur si simplu... Specialistii de piata estimau ca in primele zile vor fi vindute in magazinele americane aproximativ 200.000 de unitati iPhone. Dar, specialistii s-au inselat. In primul weekend de iPhone s-au vindut peste jumatate de milion de terminale mobile si, se estimeaza ca, pina la sfirsitul acestei saptamini, vor mai fi vindute inca cel putin 500.000 de unitati. Cu alte cuvinte, iPhone are toate sansele sa devina gadgetul cel mai bine vindut din toate timpurile. Interesant este faptul ca statisticile arata ca 95% din cumparatorii noului terminal din orasele San Francisco, New York si Minneapolis au optat pentru modelul de 8GB, ceea ce inseamna ca modelul mai ieftin de 4GB a cam ramas prin depozite. Dar probabil ca daca varinta de 8GB se va epuiza, cumparatorii vor "migra" in mod natural spre iPhone-ul mai ieftin. Un alt scenariu ar fi ca piata americana sa nu absoarba varianta de 4GB, aceasta urmind sa fie comercializata pe piata europeana incepind cu sfirsitul acestui an.

Concurenta acerba

Potrivit site-ului "Mobilissimo.ro", comparatiile dintre iPhone si numeroase alte terminale mobile au inceput cu mult timp inainte de lansarea oficiala a telefonului de la Apple. Cei de la Helio au mers si mai departe si au simtit nevoia sa creeze o fisa comparativa pentru terminalul Ocean, pus in paralel cu iPhone, aratind plusurile telefonului lor si minusurile terminalului creat de compania lui Steve Jobs. Prima mare diferenta apare la capitolul pret, deoarece, in vreme ce iPhone costa 499 sau 599 de dolari in functie de spatiul de stocare, Helio Ocean costa doar 295 de dolari. In plus, terminalul celor de la Helio opereaza in retea 3G, in timp ce Apple iPhone, doar in retele EDGE, mult mai lente. O alta deosebire este ca Helio Ocean este dotat cu doua tastaturi (QWERTY si numerica), in timp ce iPhone foloseste interfata touchscreen. Mai mult, iPhone nu include servicii de instant messaging, in timp ce Ocean permite utilizarea mai multor servicii de acest tip. Batalia inclina, in continuare, in favoarea celor de la Helio, prin lipsa functiilor GPS la iPhone si prezenta lor la Ocean. Si exemplele pot continua. In schimb, potrivit "Mobilissimo.ro", o companie asiatica a atacat concurenta cu Apple mult mai direct, creind, pur si simplu, o clona a deja celebrului iPhone. Este vorba de terminalul Meizu MiniOne M8, fratele geaman al iPhone, destinat, potrivit zvonurilor din piata, strict pietelor asiatice. Meizu MiniOne M8 va fi un terminal 3G, suportind conectivitate HSDPA si WiFi si oferind un spatiu de stocare de 16GB. Atit designul cit si conceptul (display-ului de tip touchscreen) sint aproape identice iPhone-ul celor de la Apple. M8 este asteptat pe piata doar la inceputul anului viitor la un pret, mult sub cel de la iPhone-ul de 8GB.

Si Europa?

Ultimele zvonuri, aproape confirmate, sugereaza faptul ca, in Europa, iPhone va fi comercializat pentru prima data in Marea Britanie, dar intr-o versiune modificata full 3G (studiile de piata au aratat ca europenii nu ar accepta un telefon non 3G). Mai departe, se pare ca, in Europa, produsul Apple va avea parte de o promovare comuna Vodafone, T-Mobile Germania si Carphone Warehouse. In privinta Vodafone, trebuie spus ca aceasta este singura companie (prin numarul de abonati) implicata 100% in aducerea iPhone in Europa. In plus, zvonuri de ultima ora din piata comunicatiilor indica faptul ca inca un operator britanic se angajeaza in batalia pentru iPhone: O2. Dar, se pare, cei de la Apple prefera o strategie europeana cu doi operatori si un distribuitor. Cind vor aparea primele iPhone si in Romania? Din cite ii cunoastem pe conationalii nostri, ahtiati dupa gadgeturi, probabil ca intr-o saptamina vom vedea prin Bucuresti si primele iPhone-uri...