Topul celor mai mari jucatori din telecom Saptamana trecuta, rezultatele financiare publicate de Vodafone Romania pentru anul financiar incheiat la 31 martie, au completat podiumul celor mai puternice companii din telecomul romanesc.

Primii trei jucatori din industria telecomunicatiilor au afaceri de peste 3 miliarde de euro, fata de 2,5 miliarde de euro, cat au generat anul trecut Orange, Vodafone si Romtelecom, insa intr-o alta ierarhie pe podiumul telecomului romanesc. Astfel, liderul din 2005 al pietei locale de comunicatii electronice, RomTelecom, a coborat anul trecut pe pozitia a treia, cu venituri in scadere, de 894,5 milioane de euro, fiind depasit de cei doi grei mobili de pe piata romaneasca, Orange si Vodafone.

Asa cum era de asteptat, Orange si Vodafone Romania au raportat fiecare pe 2006 venituri de peste un miliard de euro si, mai mult, companiile-mama ale celor doi operatori au inclus diviziile din Romania pe lista pietelor cu cele mai ridicate rate de crestere din ultimii ani.

Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a inregistrat anul trecut venituri de 1,082 mld. de euro, in crestere cu 24,4 procente fata de 2005. Oficialii companiei estimeaza, pentru 2007, noua milioane de clienti, dupa ce in primul trimestru a depasit pragul de 8,27 milioane. Orange isi propune ca in 2007 veniturile companiei sa depaseasca 1,1 miliarde euro. Veniturile operatorului de telefonie erau dupa primul trimestru de 283,3 milioane de euro, in crestere cu 29,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.