Rata pirateriei software in Romania a scazut, anul trecut, cu aproximativ 5 procente, pana la 69%, insa pierderile cauzate companiilor au crescut cu aproximativ 8 milioane euro, circa 10%, ajungand la 86,6 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de IDC. Pierderile inregistrate de companiile de profil au fost cauzate de cresterea pietei software in tara, au spus oficiali ai IDC.

"Observam o imbunatatire a conditiilor din piata romaneasca, in special la nivelul companiilor si al institutiilor guvernamentale, care folosesc intr-un procent mai mare software cu licenta, insa pierderile raman deosebit de mari. Cresterea cererii de computere necesita o scadere mai rapida a ratei pirateriei pentru a fi reflectata intr-o scadere a pierderilor economice in cifre absolute", a declarat avocatul Busines Software Alliance (BSA), Magda Popescu, citata de NewsIn.

Una dintre cauzele scaderii ratei pirateriei din Romania este, potrivit BSA, cresterea vanzarilor de laptopuri cu software cu licenta preinstalat, precum si eforturile BSA si ale autoritatilor pentru o mai buna aplicare a legii. Mentinerea pirateriei este cauzata de accesul mai raspandit la broadband. In 2006, livrarile de PC-uri in Romania au crescut cu 5%, iar piata de software cu 12%, potrivit BSA. Studiul se refera la software pentru PC-uri (desktop si laptop) si nu include software-ul pentru servere, cel vandut ca serviciu si cel realizat la comanda. In 1995, rata pirateriei in Romania era de 93%.

In 2006, prima condamnare cu executare
In 2006, la nivelul intregii tari au avut loc mai mult de 600 de controale in cazuri de utilizare si distribuire neautorizata de software, aproape de doua ori mai multe fata de 2005. Anul trecut, o instanta din Romania a pronuntat prima sentinta de condamnare la inchisoare cu executare impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate.

In trecut au existat condamnari doar cu suspendare. Potrivit BSA, autoritatile publice s-au implicat mai mult in lupta impotriva incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala. In iunie 2006, a fost constituit Grupul de lucru in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala aflat in coordonarea Parchetului.