Potrivit specialistilor IT, anul 2007 va aduce in Romania o inmultire semnificativa a atacurilor informatice la adresa aplicatiilor office si a bazelor de date ale companiilor. Cu toate ca furnizorii romani de solutii de securitate informatica sunt pregatiti sa ofere consultanta si tehnologie pentru realizarea de produse de asigurare antihacker autohtone, societatile romanesti de asigurari prefera sa le vanda pe cele elaborate de asiguratorii straini.

Un studiu intocmit de compania de securitate IT GeCad arata ca, la nivelul anului 2006, 82% din companiile romanesti se confruntau cu atacuri zilnice de tip spyware. "In 2006, companiile romanesti au avut pagube de cel putin opt milioane euro, ca efect direct al pierderii de productivitate de pe urma atacurilor electronice. Dar suma estimata a pierderilor totale, care include si intreruperea activitatii economice, afectarea imaginii si utilizarea ineficienta a resurselor umane se ridica la peste 150 milioane euro", se arata in studiul GeCad.

Asigurare, pana la "refresh"-ul tehnologic

Problema este insa ca, de cele mai multe ori, creativitatea si agresivitatea hackerilor se situeaza cu cel putin un pas inaintea promptitudinii responsabililor cu securitatea IT. Cu toate ca se straduiesc sa prevada, ca la sah, mutarile viitoare ale adversarilor, demersul acestora nu e incununat totdeauna cu succes. Rezultatul? Pagube imense, atat financiare, cat si de imagine, pentru companiile atacate.
Insa, in conditiile in care cauza, adica atacul informatic, este greu de "tratat" profilactic, efectul cel mai drastic al acestuia - pierderile financiare proprii, precum si cele ale tertilor - poate fi preintampinat. Iar metoda cea mai eficienta ar fi incheierea de polite de asigurare care sa acopere pagubele produse in urma unui astfel de atac. Pana cand specialistii IT reusesc sa realizeze "refresh"-ul tehnologic al sistemelor de securitate, care sa le puna pe acestea pe acelasi nivel de eficienta cu al "armelor" atacatorilor.

Hackerii - de temut, daca n-ai "spate"

Companiile se pot adresa asiguratorilor romani pentru a se proteja fata de atacurile electronice, insa nu li se ofera decat produse "de import". Societatile romanesti de asigurari preiau de la firmele interesate riscul respectiv si il transfera, in proportie de 100%, unui asigurator din strainatate. Aceste companii partenere sunt, de cele mai multe ori, societati de reasigurare, care dispun atat de forta financiara, cat si de expertiza necesara gestionarii unor astfel de polite. Iar procedura prin care un asigurator incheie o polita si trece apoi intregul risc pe seama unui reasigurator, in schimbul unui comision, poarta numele de "fronting". Un pachet standard de asigurari antihacker costa cam 2.000 de dolari pe an, la o suma asigurata de 100.000 de dolari.

"Pe politele de asigurare a echipamentelor electronice din Romania nu se acopera si riscul de atac informatic, insa aceasta acoperire exista in contractele de tip fronting care se incheie pe piata", spune Gheorghe Grad, director general al brokerului de asigurari SRBA. Aceste contracte sunt incheiate de companiile multinationale. Riscurile sunt plasate 100% in reasigurare.

Asiguratorii din Romania, prin care se face acest fronting, emit politele in conformitate cu conditiile negociate de firma-mama si instrumenteaza daunele, contra unui comision. Insa, odata cu aderarea Romaniei la UE, frontingul va disparea treptat de pe piata, intrucat companiile straine de asigurari si reasigurari au acum posibilitatea de a vinde direct produse in Romania, fara intermediari, printr-o simpla notificare adresata Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Iar asiguratorii romani vor trebui sa faca fata concurentei.