O analiza publicata de agentia de presa Reuters despre situatia mondiala a serviciului de televiziune prin internet (IPTV) arata ca numarul abonatilor acestui tip de servicii este estimat sa ajunga la 63 de milioane la nivel global pana in 2010, fata de 2,4 milioane in 2005.

Piata romaneasca de profil va cunoaste o dezvoltare accentuata in urmatorii ani. Analistii estimeaza o crestere a acestui sector de pana la 300% pana in 2009.

Serviciul IPTV este vazut de operatorii de telefonie fixa drept o sursa de venituri si o oportunitate de a atrage din timp utilizatorii de telefonie fixa, care migreaza catre serviciile mobile. Cele 63 milioane de utilizatori de IPTV vor genera, pe plan mondial, venituri de peste 27 miliarde de dolari, pana in 2010. Dar, in acelasi timp, profitul s-a putea sa nu fie usor de previzionat, din cauza regulamentelor neclare, a tehnologiei imperfecte sau, pur si simplu, din cauza inertiei, arata specilistii Reuters.

Unii analisti considera ca operatorii IPTV fara experienta se afla de multe ori in dezavantaj, in cadrul licitatiilor, in raport cu jucatorii traditionali din audiovizual. in Japonia si Coreea de Sud de pilda, distribuitorii de programe populare tind sa fie precauti fata de piraterie si refractari la schimbarea modelului clasic de difuzare de programe si incasari din publicitate. in Coreea de Sud, operatorii de cablu domina piata televiziunii tip pay-TV si totalizeaza 14 milioane de abonati, ce reprezinta in jur de 80% din gospodarii.