Consiliul National al Audiovizualului a decis, ieri, sa ii invite pe reprezentantii Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) si pe cei ai Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) pentru discutii privind legalitatea programelor de tip videotext si a retransmiterii de catre posturile locale de televiziune a programelor TV din Capitala.

Decizia a fost luata in cadrul sedintei de ieri, dupa ce, in urma unei monitorizari, membrii CNA au observat ca programele de tip videotext, adica programele din provincie care difuzeaza doar anunturi, fara a transmite si programe audiovizuale, incalca legea in ceea ce priveste difuzarea de publicitate. Potrivit monitorizarii, aceste servicii difuzau publicitate depasind cele 12 minute pe ora prevazute de lege, amestecand, de asemenea, in aceste calupuri, si anunturi de mica publicitate.

Videotextul nu intra sub incidenta licentei audiovizuale

Dupa ce au discutat daca este sau nu cazul sa sanctioneze aceste servicii, membrii CNA au ajuns la concluzia ca programele TV de tip videotext nici macar nu intra sub incidenta licentei audiovizuale, pentru ca aceasta presupune un serviciu de programe, pe cand videotextul include doar mesaje scrise sau imagine, fara a difuza programe in adevaratul sens al cuvantului.

"Serviciul acesta nu este legal. Era legal pe vechea lege, unde se numea licenta de tip C. Dar acum nu mai exista in lege", au spus, citati de Mediafax, reprezentantii CNA.
Vicepresedintele Consiliului, Attila Gasparik, a spus ca, in cazul in care se va lua in discutie legalitatea videotextului, ar trebui sa se discute si despre teletext, care nu este reglementat nicaieri in lege.

Membrii CNA au discutat despre posibilitatea de a scoate aceste programe de sub incidenta legii, insa, in final, ei au ajuns la concluzia ca aceasta solutie nu ar fi una buna, pentru ca ea ar insemna ca aceste posturi vor avea voie, dintr-o data, sa difuzeze orice fel de mesaje.

In acest moment, in Romania emit in jur de 350 de retele de videotext, din care aproximativ 10% au si programe audiovizuale.

Ralu Filip, nemultumit de prestatia celor din provincie

In alta ordine de idei, presedintele CNA Ralu Filip s-a aratat nemultumit de faptul ca foarte multe posturi locale incep sa retransmita programele de la Bucuresti in defavoarea productiei proprii. "In alte tari, programul local e local. Chiar daca nu poti sa faci 24 de ore din 24, faci doua ore, difuzezi doua ore si restul mira", a spus el.
De intalnirea cu cablistii si reprezentantii televizunilor se va ocupa Radu Tudorel, care urmeaza sa se documenteze, timp de o saptamana asupra situatiei din alte tari.

Spoturile de publicitate nu pot depasi 12 minute/ora

Potrivit art. 27 din Legea audiovizualului, publicitatea si teleshoppingul se difuzeaza grupat, astfel incat sa fie usor de identificat prin marcaje corespunzatoare, separate de alte parti ale serviciului de programe prin semnale optice si acustice. Spoturile publicitare si de teleshopping pot fi difuzate izolat numai in cazuri exceptionale stabilite ca atare de Consiliu. Timpul de difuzare dedicat publicitatii, cu exceptia ferestrelor de teleshopping, nu poate depasi, potrivit art. 35, 15% din timpul zilnic de difuzare, iar impreuna cu spoturile de teleshopping nu poate depasi 20% din timpul zilnic de difuzare.

De asemenea, legea stipuleaza ca durata spoturilor de publicitate si a spoturilor de teleshopping nu poate depasi 12 minute din timpul oricarei ore date, in cazul televiziunii publice durata acestora neputand fi mai mare de 8 minute din timpul oricarei ore date.