Cele mai noi statistici legate de volumul apelurilor si al mesajelor de tip SMS realizate iin perioada Sarbatorilor de Paste nu ne arata tocmai iin detaliu adevarata situatie din industrie, mai ales ca informatiile vin de la 3-4 operatori din cele 433 de companii active iin acest domeniu.

Autoritatea care reglementeaza segmentul comunicatiilor si IT (ANRCTI) a anuntat ca iin domeniul telefoniei exista acum 75 de milioane de numere active iin Romania, din care 56,2% sunt atribuite serviciilor de telefonie fixa, iar restul - operatorilor de servicii mobile. Mai precis, avem peste 42 de milioane de numere de telefon mobile pe care operatorii chiar spera sa le vanda iin viitorul apropiat, nicio companie nefiind chiar atat de optimista iincat sa cheltuiasca bani degeaba, fara a avea informatii solide iin acest sens. Celelalte 33 de milioane de numere sunt pentru telefonia fixa, iar pentru a iintelege fenomenul trebuie notat ca Romtelecom - care este iin continuare acuzat de monopol - mai opereaza aproape 4 milioane de numere.

In telefonia fixa activeaza acum 420 de operatori la nivel national, iar 126 de companii activeaza ca si operator-carrier (faciliteaza traficul de minute si date pentru alti operatori). Circa 72 de companii desfasoara activitati de telefonie "prin retele publice mobile", iar alte 20 de firme fac telefonie prin satelit, sustin oficialii ANRCTI. Iar pe viitor situatia se aglomereaza si mai tare.
Dintre firmele active - sau care urmeaza sa lanseze iin viitorul apropiat servicii de telefonie -, cele mai multe activeaza iin domeniul convorbirilor internationale: circa 145. Pe langa acestea, 129 de firme activeaza iin domeniul apelurilor iin tara, dar la distanta, iar 125 de companii vor sa faca doar apeluri locale. Circa 122 de firme vor sa instaleze iin Romania telefoane publice, pe langa cele de la Romtelecom si RCS/RDS. Mai exista, de asemenea, si 42 de firme care vor sa ofere companiilor si doritorilor linii ISDN.

Traficul de Sarbatori nu a mai blocat retelele

Avand experienta anilor trecuti, operatorii si-au crescut capacitatea retelelor si se pare ca Sarbatorile de Paste nu au mai iinregistrat anul acesta congestii cauzate de volumul mare de apeluri sau mesaje SMS. Este interesant ca, desi a iinregistrat cresteri iin ultimii ani, chiar spectaculoase de Craciun si Anul Nou, serviciul de mesaje cu poza MMS (mesaje multimedia) nu a mai fost laudat public de niciun operator.