Placa video este responsabila cu afisarea imaginilor pe ecranul monitorului. Ea este a doua componenta, dupa procesor, care determina performanta unui calculator si, de aceea, si in cazul ei este recomandat sa nu facem economie atunci cand dorim sa o cumparam.

Cu toate acestea, marii produca­tori de astfel de componente pentru PC lanseaza modele atat pentru categoria high-end cat si pentru cea low-end, cele din urma fiind dedicate cumparatorilor cu bugete mai reduse. Performantele placilor video sunt date de mai multi factori printre care cei mai importanti sunt: frecventa de ceas a procesorului grafic, frecventa de ceas a memoriei RAM (si cantitatea ei) de pe placa grafica, numarul de conducte de randare si numarul de unitati de texturare continute de fiecare conducta. Un alt factor important este tipul magistralei de memorie ("memory bus", prin care sunt transferate date intre cipul grafic si memoria RAM de pe placa video. Cele mai performante placi au o magistrala de memorie pe 256 biti, placile cu performante medii si obisnuite au o magistrala de memorie pe 128 biti, iar placile cu performante scazute (nerecomandate pentru jocuri) au o magistrala de memorie pe 64 biti.

GeForce 7600 GS

Seria GeForce 7600 a patruns incet, dar sigur, pe piata. Avantajele fata de generatia anterioara, GeForce 6600, sunt destul de importante: o arhitectura mai optimizata, ce ofera performante marite la aceleasi frecvente, precum si posibilitatea depasirii unor limite privind numarul de megahertzi, multumita tehnologiei de 90 nm (fata de 110 nm in cazul seriei 6600) si a folosirii unor memorii mai rapide.

Placile GeForce 7600 GT dispun de specificatii ca: frecvente de 560 MHz core, 1400 MHz pentru memorii, 256 MB de memorie GDDR3 (1.4 ns), bus al memoriei de 128 de biti, 12/5 pipeline-uri de pixel/vertex. Tehnologia de 90 nm pe care este fabricata ajuta la mentinerea temperaturii mici in ciuda unei raciri deficitare.

Pe langa modul de conectare PCI Express, un alt factor ce contribuie la dezvoltarea performantelor este si tehnologia SLI. Aceasta permite montarea in paralel a doua placi grafice, creandu-se in acest fel o crestere exponentiala a performantelor. Luand in calcul faptul ca este aparuta la inceputul anului 2006, deci vorbim de o tehnologie de fabricatie putin mai veche, GeForce 7600 GS este capabila sa ofere exact necesarul de performante cerute de noile jocuri aparute. Placa grafica beneficiaza de un raport calitate-pret foarte avantajos care variaza intre 300 si 400 lei in functie de producator.