Anuntata ca o revolutie iin lumea IT, consola de jocuri video PlayStation 3 de la Sony, dotata cu noua procesoare iintr-unul singur (9-core) si laser albastru (DVD Blue Ray), nu reuseste sa impresioneze cumparatorii dintr-un singur motiv: nu s-au dezvoltat iinca jocurile care sa beneficieze de noile tehnologii incluse de producatorul japonez.

PlayStation 3 este ultima din noua generatie de console pentru jocuri video. Prima pe piata a fost Xbox 360, de la Microsoft, urmata de Nintendo Wii. Deja produsul lui Bill Gates, lansat iin 2005, poate fi considerat iinvechit. Deocamdata, cel mai mare succes de piata iil are Nintendo Wii, o consola ieftina, cu performante medii, dar care beneficiaza de multe jocuri apreciate de utilizatori.
Cel mai bun exemplu iil constituie faptul ca, la lansarea PlayStation 3, la Flanco World, jucatorii de la Steaua care au participat la eveniment nu au putut juca fotbal pe consola. In schimb, pasiunile s-au aprins la raliul virtual. La 1.990 de lei, consola Sony este, de asemenea, cea mai scumpa de pe piata, Nintendo Wii fiind abia 990 de lei, iar Microsoft Xbox 360 - aproximativ 1.400 de lei, varianta normala, avand toate jocurile populare: FIFA, Need For Speed si altele.

Diferenta in tehnologie

PlayStation 3 are toate avantajele tehnologiei moderne. Are hard-disc iincorporat, video high-definition (HD), cum spuneam disc optic Blue Ray (se pot stoca pana la 50 GB pe un disc), precum si ceea ce a socat de la iinceput: procesorul multi-core care ar trebui sa dea jocurilor posibilitatea de a fi aproape de realitatea virtuala. Considerata o alternativa la PC, consola video stie sa faca aproape orice.

Are cititor de carduri de memorie, tastatura, mouse, web browser si vine cu sistem de sunet 5.1 si placa video avansata pentru playback HD de iinalta calitate. Deocamdata nu exista decat foarte putine jocuri salvate pe Blue Ray, iar producatorii de software nu au inclus iin dezvoltarea lor procesoarele multicore (Intel abia a ajuns la quad-core si acesta nu vine iinca pentru consumatorii particulari, deci gamerii). Astfel, toate atuurile PS3 sunt demontate de lipsa ofertei.

Xbox 360, lansat iin 2005, s-a adaptat rapid la piata. Microsoft a facut de mult o miscare demna de o companie acuzata de practici anticoncurentiale, aproape obligandu-i pe dezvoltatorii de jocuri sa se axeze pe tehnologia DirectX, prezenta doar iin Windows. Astfel, orice alta concurenta a fost eliminata iin privinta jocurilor pe calculator. Succesul a fost mare si pentru divizia Xbox, care acum iinregistreaza cele mai mari cresteri la profit si iincasari iin randul diviziilor companiei. Xbox 360 este mai ieftin, are DVD obisnuit, fara hard-disc sau controller de jocuri wireless, iar pentru a avea video HD trebuie cumparat un adaptor separat.

Doar versiunea premium, care costa mai mult decat PS3, vine cu hard-disc, WiFi si toate celelalte (circa 2.100 lei). Microsoft pozitioneaza consola ca un produs de divertisment diferit de PC, nu un concurent. Ba chiar recomanda cuplarea cu un computer Media Center pentru a explora toate optiunile.

Nintendo Wii, botezat initial Revolution, a pornit din start drept cea mai ieftina consola si abordarea a fost foarte buna: are cele mai mari viinzari. Are controller fara fire pentru fire, DVD normal, dar nu stie sa redea filme. Nu are hard-disc. Noutatea Wii o reprezinta controllerele speciale pentru jocuri de actiune, care preiau miscarile jucatorilor. Astfel, loviturile de box vor fi cu atat mai puternice cu cat utilizatorul loveste mai tare, pentru ca senzorii adapteaza automat forta dupa miscarea mainii acestuia. Nintendo Wii are avantajul ca se conecteaza la consola mobila Dual-Screen, se pot folosi sistemele de control de pe echipamentul de buzunar si se pot juca jocurile din memorie.