Microsoft a vindut peste 20 de milioane de licente pentru cel mai important produs al sau la ora actuala, Windows Vista, in februarie, prima sa luna completa in care s-a aflat pe piata, a declarat luni compania, citata de varianta electronica a "Seattle Times".

Cu toate acestea, multi analisti spun ca ritmul vinzarilor era previzibil, avind in vedere dimensiunea si cresterea pietei de calculatoare personale.

"Este un ritm mai mult decit dublu fata de cel initial al Windows XP", a precizat Kevin Kutz, director al diviziei Windows Client.

XP a fost lansat pe 25 octombrie 2001 (intr-o perioada in care economia "frinase" din cauza evenimentelor din 11 septembrie) si a vindut 17 milioane de copii in primele sale doua luni pe piata, a spus Microsoft.

Producatorii de PC-uri au livrat peste 136 de milioane de unitati in acest an, comparativ cu aproximativ 228 de milioane in 2006, conform companiei de studii de piata IDC. Se estimeaza ca livrarile de calculatoare sa creasca cu circa 11,1% in 2007.

"La cite PC-uri sint, nu e mult"

Analistii spun ca, pe fondul acestei cresteri a numarului de calculatoare vindute, este firesc ca ritmul vinzarilor Vista sa se dubleze, avind in vedere ca acum se vind aproape de doua ori mai multe PC-uri, spune Matt Rosoff, analist in cadrul Directions on Microsoft din Kirkland.