Preturile echipamentelor IT ar putea creste cu 10% Legea drepturilor de autor din 1996 prevedea plata a 5% din valoarea de import a aparatelor "care permit reproducerea" (copiatoare) ca remuneratie compensatorie cuvenita autorilor a caror opera se copiaza.

Prin hotararea arbitrala din 14 iunie 2005 se definea lista aparatelor pentru care se percepe remuneratia pentru copia privata. Aceasta lista cuprinde pe langa fotocopiatoarele pentru care companiile plateau deja remuneratia, imprimantele, scannerele si multifunctionalele. Nici un producator sau importator de imprimante nu a platit insa aceasta taxa pana in 2005, pentru ca nu li s-a cerut sa plateasca.

Organizatia Copyro a decis ca dupa 2005 sa ceara copaniilor plata retroactiva, incepand cu 2002, a 5% din valoarea de import a aparatelor nou intrate pe lista. Companiile au fost notificate sa plateasca retroactiv remuneratia si deoarece au refuzat, au fost actionate in instanta.

Daca solicitarea Copyro ar avea castig de cauza in instanta,"pierderile companiilor IT ar putea fi recuperate in 1-3 ani si ar avea repercusiuni directe asupra consumatorului final, intrucat pretul actual al echipamentelor IT ar creste cu 7-10%", a declarat directorul de programe Gemini SP, Ion Maican.