EIS ia in calcul o serie de indicatori privind educatia, investitiile in IT&C si cercetare, precum si numarul de patente inregistrate de fiecare tara in parte.

Uniunea Europeana pe de o parte si SUA, pe de alta parte, au lansat, in deceniul trecut, ample programe de sustinere a inovatiei, privita drept unul dintre motoarele principale de dezvoltare economica.

Amenintata de progresele tehnologice ale Japoniei si vazand pasii rapizi facuti de tarile scandinave, America s-a "regrupat" la sfarsitul anilor 90. Profesori renumiti, intre care Michael Porter, profesor la Harvard Business School, au realizat ample studii privind legatura dintre "capacitatea de inovatie si prosperitatea natiunilor", urmate de programe in consecinta.

"Dupa cum au demonstrat si la CeBit 2007, performantele firmelor de IT romanesti nu confirma aceasta pozitie codasa, dar, din pacate, acest lucru nu este suficient", a aratat Elisei Craciun, director general Romanian Soft Company (RSC)."Inovatia este motorul principal de dezvoltare a economiei; atat tarile UE, cat si SUA, cu "umbra" Japoniei in spate, au inteles acest lucru si au lansat, la sfarsitul anilor 90, ample programe nationale de sustinere a inovatiei, in care au implicat legislativul, executivul, sectorul privat, unitatile de invatamant superior etc. in mod paradoxal, Romania, cu mult mai putin dezvoltata economic, n-a fost preocupata de acest aspect, desi are la dispozitie "creiere" cu un excelent potential inovator", a aratat directorul general RSC.

Liderii europeni in inovatie sunt Suedia, Elvetia, Finlanda, Danemarca si Germania; Romania, aflata in acelasi pluton cu Cipru, a facut progrese comparativ cu anul precendent, dar se afla inca la coada clasamentului. Studiile europene arata ca SUA si Japonia sunt inca inaintea tarilor UE in ceea ce priveste inovatia, dar distanta s-a mai micsorat in ultimul an.