Dat fiind nivelul de pregatire tehnica si dotarile de care dispun falsificatorii si crima organizata, tocmai caracteristicile tehnice deosebite expun posesorii acestor acte la riscuri severe.

Un pasaport biometric combina metodele traditionale de tiparire pe hartie cu caracteristici speciale cu capacitati de stocare electronica a datelor pentru a permite identificarea posesorului. Informatiile critice sunt stocate pe un cip RFID - Radio Frequency Identification - asemanator cu cele folosite in cartelele de acces si diverse tipuri de carduri care pot fi citite de la distanta.

Combinatia de date biometrice doreste realizarea unui nivel de protectie fara precedent impotriva contrafacerii actelor de identitate, infractiune care constituie o mare problema pentru autoritatile politienesti din diverse state. Datele sunt stocate pe un cip de memorie EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory) de minimum 32 kilobytes, cu o interfata conforma cu standardele internationale ISO 14443, pentru a asigura interoperabilitatea intre dispozitivele de citire folosite in diverse tari.

Specialistul in securitate Adam Laurie a demonstrat ca datele continute de un pasaport biometric emis in Marea Britanie si livrat prin posta in regim de urgenta pot fi descarcate fara a fi macar necesara deschiderea plicului, fiind suficiente patru ore pentru a compromite metodele de criptare folosite.