"Google incearca peste tot unde poate sa evite limitele legislatiei privind drepturile de autor", a precizat, pentru Financial Times, principalul consilier juridic al grupului condus de Bill Gates, Thomas Rubin.

Google a demarat in 2005 un proiect controversat, prin care vrea sa transforme in format digital milioane de carti pentru a crea o uriasa biblioteca virtuala. Acest proiect a fost criticat de editori, care considera ca aceasta initiativa le va reduce profiturile.

De multe luni, principalele companii de televiziune, casele de discuri si film incearca fara succes sa obtina compensatii de pe urma site-ului YouTube, detinut de Google. Site-ul gazduieste milioane de fisiere video dintre care multe incalca legislatia privind drepturile de autor

Pana acum, strategia grupului american a fost de a spune editorilor si grupurilor media ce nu doresc ca materialele publicate de acestia sa nu fie difuzate sa exprime acest lucru, pentru ca acestea sa fie scoase din bazele de date. insa dupa parerea grupului Microsoft, acestu lucru nu este suficient.