Siteurile de creditare online revolutioneaza sistemul bancar "Scopul nostru este sa reunim persoane cu nevoi complementare, care nu s-au cunoscut niciodata", a declarat Chris Larsen, co-fondatorul si directorul executiv al site-ului Prosper, care a atras 140.000 de utilizatori de la lansarea sa anul trecut.

Analistii bancari sunt de parere ca aceste operatiuni sunt foarte eficiente datorita numarului redus de angajati si a inexistentei sediilor, ceea ce ar putea revolutiona sistemul bancar. Se ridica intrebarea daca nu cumva insusi modelul fundamental pe care se bazeaza institutiile financiare va suferi modificari radicale in viitorul apropiat.

Reprezentantii bancilor traditionale recunosc aceasta provocare, insa subliniaza faptul ca in decizia de cumparare a unui credit primeaza experienta si renumele companiei care il acorda, in defavoarea ratelor mici de dobanda.

"Aparitia proiectului Zopa ne dovedeste ca exista un mediu concurential sanatos in acest moment, pe piata instrumentelor financiare", a declarat Brian Capon, purtatorul de cuvant al Asociatiei Britanice a Bancherilor, lider in acest domeniu.

Cu toate acestea bancile sunt considerabil mai mari si au avantajul a zeci de ani de experienta, iar consumatorii au tendinta sa se orienteze catre varianta considerata a fi cea mai comoda.