Magistratul Ulrich Hebenstreit a opinat ca astfel de cercetari la domiciliu pot fi derulate in mod deschis, dupa notificarea suspectului. Din punct de vedere legal, cercetarea in secret a unui hard disk, in interes personal sau cu motivatii comerciale, constituie o "incalcare serioasa a drepturilor individuale si a confidentialitatii datelor". Mai mult, din cauza ca toate datele de pe computer pot fi accesate si analizate de autoritati, de la fotografiile personale pana la corespondenta e-mail, dreptul suspectului de a refuza furnizarea de dovezi incriminatoare este incalcat prin aceasta masura.

Reactiile la decizia d-lui Hebenstreit au fost mixte. In timp ce Ministerul Federal de Interne a sustinut cu fermitate ca a oprit imediat aceste cercetari online, purtatorul de cuvant Christian Sachs a declarat ca "o unitate a Biroului Federal Criminalistic lucreaza la dezvoltarea tehnologiei pentru investigatii online la domiciliu. Din motive evidente, nu putem dezvalui detalii tehnice." Ministrul de interne Wolfgang Schuble intentioneaza sa propuna un proiect pentru a legaliza aceaste practici. In plus, aceste masuri, ca si securitatea online in general, vor juca un rol important in viitorul "program de asigurare a securitatii publice". "Internetul a devenit un adevarat teatru de confruntari, si o universitate gratuita pentru teroristi" a apreciat dl. Schuble.

Presedintele Biroului Federal Criminalistic (Bundeskriminalamt), dl. Jrg Ziercke, crede ca acest "troian federal" (cum a fost denumit neoficial) este necesar din cauza ca de cele mai multe ori confiscarea hard-disk-urilor s-a dovedit inutila. "Raufacatorii isi stocheaza datele in diverse locatii Internet si isi cripteaza hard disk-urile. Din acest motiv avem nevoie de acces la aceste date in timpul in care raufacatorii lucreaza cu ele." De asemenea, dl. Jrg Ziercke a apreciat ca 99,9% dintre utilizatorii Internet din Germania "nu vor fi afectati in nici un fel de aceste masuri".