Valoarea investiei in noua linie de productie a fabricii din New Mexico este estimata la peste un miliard de dolari, Intel bugetandu-si opt miliarde de dolari pentru retehnologizarea tuturor fabricilor cu noua tehnologie de productie. Noile cipuri vor avea o dimensiune mai redusa si astfel vor oferi performante tehnice superioare microcipurilor de generatie mai veche.

Un nanometru este unitatea de lungime egala cu a miliarda parte dintr-un metru, o celula rosie umana avand o suprafata egala cu cea a 400 de tranzistori de 45 de nanometrii, numarul mediu care constituie baza unui microcip.

Citeste si:

Intel va incepe productia noilor microcipuri in fabrica sa de la Oregon, spre sfarsitul anului fiind programata inceperea productiei in cadrul noi fabrici din Arizona - o investitie de trei miliarde de dolari. Inainte de inceperea productiei in cadrul fabricii din New Mexico, Intel va demara activitatea si in noua sa fabrica din Kiryat Gat, Israel, a carei constructie a necesitat investitii de 3,5 miliarde de dolari.

Intel a inregistrat in ultimul trimestru din 2006 o scadere de 40% a profitului, pana la 1,5 miliarde de dolari. Principalul rival, Advanced Micro Devices Inc. (AMD), a inregistrat in aceeasi perioada o pierdere de 574 milioane de dolari (441 milioane euro), dupa ce in urma cu un an inregistrase 96 milioane de dolari (73,76 milioane euro) profit.