Cit de necesar este in spatiul web romanesc un set de linii de ghidare care sa conduca spre o interactiune placuta, eficienta si agreabila? "Cotidianul" a incercat sa afle de la cei care se lovesc des de spatiul public din retea ce ar trebui sa contina un astfel de ghid si cit de bine ar prinde acesta la romani.

Ciorne necesare

Daca ai "cojones", fii sincer pe net, spune Adrian Cristea, unul dintre cei prezenti la editia a cincea a intilnirilor Netoo, unde s-a discutat inclusiv despre un Cod al bunelor practici in blogging. Regulile de baza de la care Cristea nu se abate sint: "Spune ca ideea asta e preluata de la altii; vei fi apreciat daca o duci mai departe. Spune ca informatia asta e auzita ca zvon; cei care o vor confirma te vor cita ca sursa primara. Scrie corect romaneste; e o dovada de respect fata de cititor". Coleg de discutie la sesiune, analistul media Iulian Comanescu este si el pro eticheta in spatiul virtual.

"Initiativele de tip «netiquette» nu exista decit endemic pe Internetul romanesc. Pe cel de limba engleza sint mai raspindite. Unii dintre internautii romani nu sint ingeri, ba dimpotriva, asa ca nu ne-ar strica deloc niste principii generale sau o portie de know-how", pledeaza Comanescu. Dragos Musat, initiator al proiectului "Codul de bune practici pe net", a invitat si el la elaborarea unor norme de buna conduita pe facemcatavencu.ro.

"Toata lumea vorbeste despre cum ar trebui sa comunicam unii cu altii: nu o putem face in afara elegantei, a unei etichete. Cit timp s-a convenit ca intre persoane private, pe mail, de exemplu, exista un cod, nu putem spune ca in oricare alte situatii nu avem nevoie de asa ceva. Nu am avea nevoie de un astfel de cod numai daca acceptam din start ca la urmatoarea interventie pe Internet nu ne vom supara daca vom fi injurati", spune Musat.

Asa "NU"-uri

Dincolo de grosolanii precum ura sau obscenitatea, Comanescu condamna cel mai tare prostia. "Pur si simplu nu stim sa discutam. E vorba, astfel, despre abaterea de la subiect (greseala numita «off-topic»), insa exista si timpenii spuse in interiorul subiectului", constata analistul, care crede ca astfel de probleme se regasesc, de altfel, in tot discursul public din Romania: "Exista editoralisti faimosi care si-au construit faima cu executii publice, subiectivitate, atac la persoana".