Nimeni nu mai e ceea ce parea: asta pare sa fie regula la CES. Samsung, nu Sony, are cea mai spectaculoasa prezenta (si cel mai bine desenat stand). Creative pare sa calce pe urmele lui Apple cu cateva playere MP3 si video foarte interesante. Iar Microsoft nu mai e compania de sisteme de operare plicticoase pe care o stiam: a devenit un campion al distractiei digitale si al internetului mobil.

Calculatorul care sta pe loc a devenit o fosila, care ii tine de urat unui utilizator pe care s-au urcat deja paianjenii. Chestia cea mai fierbinte e net-ul mobil, livrat in diverse dispozitive cu nume diverse: UMPC (Calculator Personal Ultra-Mobil, PDA capabil de net, smartphone, tableta web). Toate la un loc incearca sa defineasca o nisa de piata, intre ecranul cat un timbru al celui mai mic telefon si laptopul banal. Nokia "a bagat" N80, un dispozitiv cat palma, cu browser de web si conectare wifi sau bluetooth, catre un telefon Nokia care mai are si internet.

In Romania, unde nu sunt decat cateva hotspot-uri wifi, e clar ca-ti trebuie si un telefon 3G cu bluetooth. Si de ce sa iei doua aparate separate, dintre care unul e de fapt ecranul mai mare al telefonului mai mic? Asta ne vor explica in anul urmator agentii de vanzari. Alte tablete propun cei de la Samsung, cu o versiune mai "grea", pe nume Q1. Ecranul se apropie de cel al unui player DVD maricel si, dintre toate, e singurul care mi se pare utilizabil in loc de laptop.

Alti producatori propun versiuni cu telefon incorporat, care iti asigura deci internet si mail fara alte batai de cap. Intre aceste UMPC-uri se distinge versiunea Sony, deja prezenta in magazinele din Statele Unite. Insa costa 1.900 de dolari, pret la care iei doua laptopuri usurele de la Apple! E drept, pe ele nu le pui in buzunar!