Incepind cu luna aceasta, comunicatiile pe linie electrica - Power Line Communications (PLC) - constituie noua tendinta a societatii informationale europene care va cuprinde si Romania, relateaza NewsIn.

Seful serviciului Mobile& Wireless din cadrul Comisiei Europene, Paulo de Sousa, afirma, luna trecuta, la Bucuresti, ca Uniunea Europeana urmareste pe viitor infiintarea unui "Internet energetic" la nivel continental. PLC inseamna o suma de retele de banda larga care se bazeaza chiar pe liniile de curent electric. Aplicatiile PLC sint cit se poate de variate: citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei. PLC de noua generatie permite si triple-play: servicii de date, voce si video furnizate integrat sau alte servicii precum video-on-demand, High Definition TV streaming, online gaming, HiFi Audio Streaming, online education sau tele-working, sustine publicatia electronica WallStreet.

Investitii uriase

"La 1 ianuarie 2007 va fi lansat un amplu program- cadru de cercetare care se va derula pe parcursul a sapte ani si care va avea un buget de 54 de miliarde de euro", potrivit lui Paulo de Sousa. "La nivelul tehnologiei informatiei, proiectul va valora noua miliarde de euro, iar la nivel energetic 2,3 miliarde de euro", a precizat de Sousa.