Grupul german Siemens, implicat, de mai multe luni, intr-un scandal de deturnare de fonduri, a descoperit plti suspecte in valoare de 420 de milioane de euro, in ultimii sapte ani, a declarat directorul financiar al grupului, Joe Kaeser, citat de AFP.

Acesta a dezvluit c suma nu a fost transferat integral in asa numitele "cufere negre" si nici n-a fost folosit, in intregime, in scopuri obsure, potrivit acuzatiilor. Kaeser a subliniat c este vorba, in special, de plti ctre consilieri, carer nu ar fi trebuit s fie scutite de impozite, motiv pentru care Siemens ar trebui s plteasc, in prezent, serviciilor fiscale germane, 168 de milioane de euro.

Asa numitele "cufere negre" ale unei companii sunt acele conturi sau grupuri de conturi, care sunt acoperite prin mecnsime complexe care scap unui control intern normal, cu scopul de a vrsa contributii politice, mite, comisioane oculte, de a acoperi cheltuielile pesonale ale conducerii si alte activitti ilegale, potrivit definitiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economic (OECD).

Justitia german estima, pan in prezent, c fonduri de cel putin 200 de milioane de euro au fost deturnate apoi in asa numitele "cufere negre". Anchetatorii cerceteaz peste zece persoane, in cadrul acestui proces, actuali sau fosti salariati ai grupului german, sub acuzatia c ar fi folosit fondurile pentru favoruri in obtinerea unor contracte internationale, in special in sectorul telecomunicatiilor. Anchetele pe acest subiect sunt in curs de desfsurare in mai multe state, printre care Germania, Elvetia, Lichtenstein sau Grecia.