Calculatoarele personale au schimbat modul in care oamenii comunica si isi desfasoara activitatile de afaceri. Editoarele de text, programele de calcul tabelar, e-mail, mesagerie instant sau chat au devenit indispensabile activitatii de zi cu zi. Odata cu raspandirea la scara larga a sistemelor de operare Microsoft Windows si, mai tarziu, a sistemelor GNU/Linux, folosirea acestor aplicatii a devenit foarte facila, nefiind necesare cunostinte de programare sau absolvirea unor cursuri. Aplicatiile au comenzi usor de intuit, cunoscatorii limbii engleze fiind de cele mai multe ori avantajati.

Din punctul de vedere al utilizatorilor, programele creeaza fisiere care sunt stocate pe HDD sau pe dispozitive mobile (discheta, CD, DVD, stick-uri USB, etc.). Atunci cand nu mai are nevoie de un anumit fisier, utilizatorul il sterge, considerand ca datele continute au disparut pentru totdeauna si nu mai pot fi recuperate. Totusi, datorita modului in care functioneaza sistemele de operare si programele utilizate, fisierele pot fi recuperate sau, daca nu mai pot fi recuperate, datele pe care le contineau pot fi gasite in alte fisiere. Pentru a functiona corespunzator, sistemele de operare si programele creeaza fisiere suplimentare sau scriu date pe HDD. Toate aceste operatii se deruleaza fara stirea utilizatorului. Existenta acestor fisiere suplimentare este importanta pentru companiile de securitate si pentru protejarea confidentialitatii utilizatorilor. Aici pot fi pastrate, pe perioade indelungate, informatii proprietare, rezultatele unor proiecte de cercetare si dezvoltare, date financiare privind compania sau clientii acesteia. Desi utilizatorul nu le mai poate recupera, fisierele pot fi salvate sau vizualizate cu ajutorul unor aplicatii speciale.

Fisiere create fara stirea utilizatorului

1. Memoria virtuala - este creata de sistemele de operare Windows pe HDD daca memoria RAM este insuficienta pentru rularea unor aplicatii. Aceasta consta in fisiere swap sau page file, si poate contine o multitudine de date care au fost accesate in timpul sesiunii Windows - fisiere text editate, baze de date, fisiere de calcul tabelar, adrese web si fisiere accesate pe Internet. In plus, memoria swap este dinamica, fiind creata la fiecare pornire a calculatorului, ceea ce inseamna ca fragmente de memorie swap de la sesiuni anterioare pot fi pastrate pe HDD alaturi de cea curenta. Aceasta informatie este utila pentru investigarea activitatilor ilegale derulate de un atacator, dar este un cosmar pentru companiile de securitate care au misiunea de a proteja informatii proprietare.

2. Fisierele temporare - sunt create pe HDD pentru a stoca temporar date in scopul eliberarii memoriei sistemului pentru alte operatii si pentru a permite recuperarea fisierelor in cazul unor evenimente neprevazute (ex: blocarea sau resetarea sistemului). Dupa oprirea aplicatiei fisierele temporare sunt sterse, dar continutul lor poate fi recuperat ulterior, chiar si in cazul in care fisierul editat a fost sters sau mutat. Microsoft Word creeaza zeci de astfel de fisiere in timpul editarii unui text, la intervale regulate.