Cartile care apar alaturi de ziare sunt la final de cariera si vor disparea de pe piata in urmatorul an, pentru ca cei care le cumparau si-au umplut bibliotecile, a declarat Mario De Mezzo, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.

"Cartile cu ziarul vor disparea de pe piata in urmatorul an, adica nu se vor mai publica titluri noi. Vor mai fi si exceptii, in sensul ca se va mai gasi cate unul care sa publice o carte la cateva luni. Fenomenul de carte cu ziarul e cam pe final", a spus Mario De Mezzo, care ocupa si functia de director general al grupul editorial ALL, relataza MEDIAFAX.

El a explicat ca editurile care publicau carti pentru ziare aveau tiraje de 100.000 de exemplare pentru un titlu, din care au vandut aproximativ 40.000 in ultimii ani, si-au acoperit costurile de productie, dar au ramas 60.000 de carti in depozite. Cu fiecare an care trece acele carti devin mai greu vandabile si ajung, astfel, sa fie scoase la vanzare cu trei lei exemplarul.

"Cea mai mare problema cu aceste carti este ca invata publicul cu o mentalitate gresita. Ajung sa nu aprecieze cartea la valoarea ei si asteapta s-o ia cu trei lei. (...) Trebuie sa coste peste 20, in functie de calitate, de tipar", a spus De Mezzo.

Acesta crede ca fenomenul cartilor aparute cu ziare s-a intors deja impotriva editorilor. Piata s-a suprasaturat, iar acum exista o inflatie de titluri intr-un tiraj de inflatie.

Pentru a deveni rentabile la preturi mici, cartile respective au fost publicate in tiraje de 60.000-100.000 de exemplare. Cartile cu ziarele au inceput cu tiraje de 120.000 de exemplare, iar in prezent au scazut pe la 40.000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.