Grupul media german WAZ se va retrage din Romania pana la sfarsitul anului din cauza ca "piata romaneasca este distorsionata", iar editorii de presa au "dificultati majore" in sustinerea unei companii media serioase, a declarat Bodo Hombach, presedintele WAZ, pentru Deutsche Welle.

Grupul media german WAZ, care detine pe piata autohtona actiuni in cadrul cotidianului Romania libera, a anuntat ca intentioneaza sa se retraga din Romania si din Bulgaria pana la sfarsitul acestui an, potrivit unor informatii publicate luni de handelsblatt.com, citat de MEDIAFAX.

Strategia grupului vizeaza retragerea din intreaga regiune balcanica, potrivit lui Bodo Hombach, CEO al grupului. El a specificat ca nu vede un viitor pentru compania sa pe piata din estul Europei. Retragerea din Bulgaria este primul pas al WAZ din strategia de retragere totala din Balcani, a declarat Hombach.

  • Bodo Hombach a vorbit, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, despre retragerea grupului WAZ de pe piata media din Romania.
Intrebat care este motivul pentru care compania vrea sa se retraga de pe piata sud-est europeana, Bodo Hombach a spus ca este dezamagit de evolutiile din aceasta regiune, unde "tot mai des oligarhii isi cumpara ziare si reviste, nu atat pentru a face bani, ci pentru a obtine pe aceasta cale influenta politica". Totodata, seful trustului de presa WAZ a precizat ca stransa conexiune dintre oligarhi si puterea politica "afecteaza grav piata".

"In interviul pe care l-am acordat cotidianului Handelsblatt am subliniat - si doresc sa repet - ca este foarte greu, daca nu imposibil, sa compari intre ele statele din aceasta regiune a Europei. Am explicat, de exemplu, de ce dorim sa ne retragem din Romania: Piata romaneasca este distorsionata. Aceasta se manifesta - in cazul Romaniei - prin investitiile masive operate de oameni care isi castiga banii in cu totul alte sectoare ale economiei, care ruleaza sume de milioane de euro in diferite mecanisme de crestere artificiala a audientei, precum premii, tombole si alte jocuri, si astfel distorsioneaza piata media. Daca cineva intra in afaceri de presa nu pentru a le opera pe acestea, ci pentru a insoti mediatic alte afaceri pe care patronatul le are, atunci noi, editorii de presa si afaceristii din domeniul media avem dificultati majore in a sustine o companie media serioasa cu rulaje de bani strict in acest domeniu", spune Bodo Hombach pentru Deutsche Welle.

Citeste si:
Meghan Markle, sustinuta de peste 70 de femei din Parlamentul...
Meghan Markle, sustinuta de...

Intrebat daca odata cu retragerea grupului WAZ, nu exista pericolul ca presa locala sa cada prada oligarhilor care au puterea financiara sa achizitioneze participatiile grupului german, Bodo Hombach a precizat ca, in Romania, WAZ a primit o oferta a unui om de afaceri serios.

"In Romania am primit deja o oferta a unui om de afaceri extrem de serios, care a dovedit deja ca actioneaza cu un pronuntat simt de responsabilitate editoriala in presa de acolo. Asa ca pentru Romania, din punctul meu de vedere, acest pericol este exclus. Cat priveste Serbia, niciuna din negocierile derulate pana in prezent nu a avut ca partener vreunul din oligarhii la care ma refeream in criticile mele", a explicat Hombach.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.