Posturile de radio si televiziune din Romania ar putea fi obligate sa difuzeze muzica romaneasca in proportie de 60%.

Legislatii similare exista deja in state precum Franta, Italia, Grecia, Irlanda, Finlanda.

Proiectul de lege, realizat de avocatii UCMR-ADA si de mai multi autori sustinuti de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania vizeaza protejarea culturii si limbii romane, iar initiatorii sai considera ca daca va fi adoptat de catre Parlament va ajuta foarte mult autorii si interpretii romani, scrie NewsIn. Daca proiectul va fi aprobat de Parlament, organismele de radio si televiziune, dar si companiile care organizeaza spectacole si concerte, vor fi obligate sa promoveze prioritar operele muzicale romanesti, anunta NewsIn.

Motivul realizarii acestui proiect de lege este faptul ca in ultimii cinci ani proportia operelor muzicale de origine romana difizate in cadrul programelor de radio si TV a scazut drastic, sub 10% din timpul de emisie, iar tendinta este de scadere continua.

Sustinatorii proiectului amintesc faptul ca majoritatea statelor europene au adoptat legislatii care sa protejeze cultura nationala - in Franta televiziunile si posturile de radio sunt obligate sa difuzeze opere muzicale nationale in 40% din timpul de emisie, Irlanda - 30%, Letonia - 40%, Estonia - 51% si in Israel - 50%.

In ultimii ani partenerii externi ai caselor de productie romanesti au facut presiuni asupra acestora pentru a difuza in special opere muzicale straine. Astfel, desi in ultimii ani colectarea de drepturi a crescut spectaculos, procentul veniturilor care revin autorilor romani a scazut de la 40 la 20%.

Initiativa propune si amenzi importante pentru cei care ar incalca prevederile legii, sumele colectate astfel urmand sa ajunga la Fondul Cultural National.

Proiectul va fi dezbatut miercuri, in cadrul unei conferinte de presa organizata de UCMR-ADA cu ocazia unei intalniri a directorilor tuturor organismelor de gestiune colectiva din lume, care va avea loc miercuri si joi, sub egida International Confederation of Societies of Authors and Composers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.