"Ar fi timpul sa procedam la modernizarea decisiva a functionarii Rusiei, de la economie la politica", fara ca tara sa riste sa fie prinsa "intr-o criza din care va fi imposibil de iesit in cadrul regimului constitutional actual", a scris sociologul Evgheni Gontmaher la 6 noiembrie.

Doua sptamani mai tarziu, serviciul federal de control pentru presa a adresat contidianului independent un avertisment prin care ii cere sa respecte legea impotriva extremismului, subliniaza Vedomosti.

Reactionand la comentariile provocate de aceasta afacere in presa rusa, serviciul federal a spus ca nu este vorba despre o sanctiune, ci de o simpla "masura de prevenire", potrivit unui oficial.

Autorul articolului a spus ca avertismentul decurge in mod evident din "excesul de zel al micilor functionari".

In timp ce criza financiara se extinde in Rusia, autoritatile incearca sa minimalizeze impactul ei asupra populatiei, inca marcata de dezordinea sociala si economica din anii '90. Presedintele Dmitri Medvedev a cerut in noiembrie fortelor de ordine sa supravegheze tentativele "de destabilitzare a situatiei sociale".

Potrivit Kommersant, justitia rusa a inceput sa anchezete in presa regionala, suspectata ca "provoaca panica" in randul populatiei prin modul in care scrie despre criza financiara.