Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat continuarea demersurilor judiciare pentru obtinerea recunoasterii dreptului de retransmitere a programelor TVR 1 in Republica Moldova, prin formularea unei cereri in acest sens la CEDO, au anuntat reprezentantii TVR

Ca urmare a demersului TVR , Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat ca a solicitat Guvernului Republicii Moldova sa prezinte explicatii in scris cu privire la acest caz, pana la data de 26 februarie 2009. De asemenea, CEDO a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei, in care acesta este invitat sa sprijine, ca parte terta, televiziunea publica in acest proces si sa comunice Curtii punctul sau de vedere.

Decizia SRTv de a se adresa CEDO a fost luata dupa ce, pe 10 iunie 2008, Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova i-a respins recursul impotriva celor doua decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova prin care s-a interzis ilegal si abuziv retransmiterea programelor TVR1 pe frecventa de stat nr. 2 pentru care avea licenta pana in 2011. In aceste conditii, SRTv considera interzicerea dreptului TVR de a retransmite programele in Moldova un amestec abuziv in dreptul sau de proprietate.

Retransmiterea TVR1 in Republica Moldova a fost sistata in toamna lui 2007, dupa ce autoritatea de reglementare in audiovizual a scos la concurs cea de-a doua frecventa nationala pe care era retransmis TVR1, in pofida faptului ca SRTv detinea o licenta valabila pentru utilizarea acestei frecvente pana in 2011. Motivul invocat a fost neonorarea obligatiilor de catre SRTv. Mai multi membri ai CCA si reprezentanti ai societatii civile din Moldova au declarat drept ilegala aceasta decizie.

Ulterior, in instanta, CCA a declarat ca nu este responsabil de luarea deciziei de retragere a frecventei TVR1, deoarece doar a dat curs unei solicitari in acest sens a Ministerului Dezvoltarii Informationale, care este proprietarul frecventelor nationale si le gestioneaza.

SRTv a acuzat CCA de scoatere ilegala la concurs a frecventei pe care era retransmis postul de televiziune TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

In urma acestui concurs, a doua frecventa cu acoperire nationala a fost atribuita unui alt radiodifuzor, iar retransmiterea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistata. SRTv cere anularea acestei decizii a autoritatii audiovizuale moldovenesti, pe care o considera ilegala, mai ales ca licenta pentru retransmiterea TVR1 in Republica Moldova este valabila pana in anul 2011.

SRTv pretinde de la CCA despagubiri de 500.000 de euro pentru prejudiciul cauzat in urma imposibilitatii de a mai transmite TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.