Spania a facut "progrese majore" in sectorul financiar, unde insanatosirea bancilor este in stadiu avansat, se arata intr-un raport al FMI publicat luni.

"Programul este pe drumul corect", potrivit unui comunicat al FMI, publicat dupa ce o echipa a institutiei a realizat in perioada 25 ianuarie-1 februarie o a doua evaluare a sectorului bancar al tarii.

Principalele concluzii ale vizitei sunt ca "au fost realizate progrese majore in aplicarea de reforme in sectorul financiar".

Uniunea Europeana a cerut asistenta tehnica din partea FMI pentru sustinerea bancilor spaniole, afectate de active toxice, cu 37 de miliarde de euro.

In cadrul masurilor de restructurare, bancile s-au implicat in ultimele cateva luni intr-o campanie de fuziuni si achizitii a institutiilor financiare aflate intr-o situatie fragila, scrie MEDIAFAX

FMI a mentionat masurile adoptate in Spania pentru consolidarea capitalului bancilor, apreciind ca reprezinta "o reusita majora" care va intari increderea in sistemul financiar spaniol si va imbunatati capacitatea acestuia de sustinere a economiei reale.

In decembrie, patru banci nationalizate au primit 36,9 miliarde de euro, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate. In schimbul ajutorului, Spania a creat o companie de administrare a activelor toxice, o "banca rea", Sareb, careia i-au fost alocate 2,5 miliarde de euro pentru a putea functiona.

Potrivit FMI, au fost realizate progrese importante in privinta Sareb, dar trebuie inca definita o strategie pe termen lung.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.