Premierul japonez Shinzo Abe a lansat vineri un program de stimulare a economiei care presupune cheltuieli publice de 10.300 miliarde yeni.

Circa 3.800 miliarde yeni (42,7 miliarde dolari) pentru prevenirea dezastrelor si reconstructie, iar 3.100 miliarde yeni (34,9 miliarde dolari) vor fi directionate catre stimularea investitiilor private si alte masuri, potrivit unui comunicat al guvernului nipon, citat de Bloomberg.

Pachetul reprezinta prima initiativa majora de politica eonomica a guvernului Abe, ales recent cu mandatul de a revigora cresterea economica a Japoniei, aflata in cea de-a treia runda de recesiune din ultimii 5 ani, de a combate deflatia si a crea noi locuri de munca.

Pe de alta parte, noul program de stimulare a economiei prin investitii publice ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare pentru investitori in privinta angajamentului guvernului japonez fata de reforma fiscala, scrie MEDIAFAX.

Datoria publica a Japoniei este deja de peste doua ori mai ridicata decat Produsul Intern Brut, iar derapajele de la reforma fiscala ar putea declansa o crestere a dobanzilor catrastrofala pentru o tara care cheltuieste un sfert din buget pentru serviciul datoriei de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.