Japonia, condusa de putin timp de un Guvern conservator, va creste bugetul militar pentru prima data in ultimii 11 ani, iar acest lucru are loc in plina criza teritoriala cu China.

Guvernul premierului conservator Shinzo Abe, aflat la putere din 26 decembrie, prevede o crestere de aproximativ 100 de miliarde de yeni (873 de milioane de euro) pentru anul fiscal 2013, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLD), invingator in alegerile legislative din 16 decembrie.

Cu aceasta suplimentare, bugetul apararii va ajunge la 4.700 de miliarde de yeni, respectiv 41 de miliarde de euro.

Bugetul militar nu a cunoscut nicio crestere din 2002, in timp ce Japonia se confrunta cu o datorie colosala echivalenta cu aproximativ 240 la suta din PIB.

In ceea ce priveste bugetul total, cresterea ramane relativ modesta dar este simbolica pentru intentia noilor lideri japonezi de a afirma pozitia regionala a Japoniei, mai ales intr-o perioada de tensiuni cu marele vecin chinez precum si cu Coreea de Sud,
scrie MEDIAFAX.

Relatiile sino-japoneze s-au deteriorat din cauza unui conflict teritorial in Marea Chinei de Est. Beijingul pretinde suveranitatea asupra insulelor Diaoyu, in timp ce Tokyo, care le administreaza sub numele de Senkaku, nu intentioneaza sa faca vreo concesie.

Beijingul trimite periodic nave de patrula in apele teritoriale ale acestui arhipelag nelocuit situat la 200 de kilomeri nord-est de coastele Taiwanului si la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei), in Marea Chinei de Est. China a trimis la sfarsitul lui decembrie un avion de survolare a arhipelagului care a determinat decolarea imediata a avioanelor de vanatoare nipone.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.