Impozitele pe venit, obsesia americanilor, se afla in Statele Unite in centrul dezbaterilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.

Odata cu apropierea "fiscal cliff", un plan de majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor care va intra automat in vigoare in ianuarie in lipsa unui acord de reducere a deficitului bugetar, toata clasa politica de la Washington promite sa mentina impozitele la nivelul actual pentru aproape toti americanii.

Dupa Chile si Mexic, Statele Unite au cele mai reduse impozite din cele 34 de state din Organizaia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cu taxe obligatorii echivalente cu numai 25,1% din PIB, fata de 44,2% in Franta, a treia cea mai impozitata tara din OCDE.

Incasarile fiscale ale SUA nu au mai fost asa de slabe din 1950, potrivit Casei Albe, explicatia partiala fiind recesiunea din 2008 si redresarea economica lenta, scrie MEDIAFAX.

Pentru americanii cei mai bogati, impozitele pe venit nu au mai fost atat de reduse de la sfarsitul anilor ’80. In anii ’50, nivelul maxim al impozitului pe venit atingea 91%, iar in 1981 depasea 70%.
Pragul maxim al impozitului pe venit a scazut ulterior la 50%, pentru a ajunge la 28% in presedintia Ronald Reagan. In timpul mandatului lui Bill Clinton, limita superioada a acestui impozit a urcat la 39,6%, dar a coborat la 35% in perioada lui George Bush, nivel mentinut si de presedintele Obama.

In Franta, nivelul maxim de impozitare a veniturilor a fost de 44%, pana la crearea in acest an a unei taxe suplimentare de 45% pentru venituri care depasesc 150.000 de euro.

In fata crizei, Barack Obama a introdus o reducere a contributiilor sociale. Reducerile succesive ale impozitelor au accentuat divergentele fiscale intre Statele Unite si tarile Europei Occidentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.