Argentina trebuie sa plateasca 1,3 miliarde de dolari fondurilor de hedging care au refuzat sa restructureze datoriile tarii dupa default-ul din 2001.

Decizia ridica probabilitatea unui nou default (intrarea in incapacitate de plata) al Argentinei si, daca va fi confirmata de instanta superioara, ar putea rasturna imunitatea statelor suverane in fata creditorilor, acceptata in jurisprudenta internationala de aproape un secol.

Decizia a fost confirmata anterior, in luna octombrie, de o curte federala de apel, care a retrimis insa dosarul judecatorului din prima instanta pentru a clarifica anumite aspecte, inclusiv datoria Argentinei catre grupul de fonduri de hedging, condus de Elliott Associates, "un fond agresiv care are drept caracteristica definitorie actionarea in justitie a tarilor" care ii datoreaza bani, noteaza Financial Times.

Argentina a refuzat sa respecte decizii similare in trecut, calificand fondurile de hedging drept "vulturi", insa noua decizie merge mai departe, judecatorul extinzand responsabilitatea si catre terti. Astfel, "agentii Argentinei si alte persoane care colaboreaza in mod activ cu partile ori cu agentii lor" sunt raspunzatori de respectarea deciziei, scrie MEDIAFAX.

Printre aceste parti se numara banca americana Bank of New York Mellon, administratorul obligatiunilor restructurare ale Argentinei, care actioneaza drept intermediar pentru platile tarii catre creditori. Astfel, judecatorul a dispus ca, atunci cand BNY Mellon va efectua plati catre creditorii care au restructurat datoria Argentinei, investitorii care au refuzat restructurarea ar trebui de asemenea sa incaseze sumele la care au dreptul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.