Oficiali ai UE au inceput sa lucreze la un plan pentru formularea unui buget pe termen lung fara Marea Britanie, pas care reflecta frustarea tot mai ridicata privind cererea Londrei pentru inghetarea cheltuielilor.

Atat oficiali UE cat si diplomati ai statelor membre au analizat fezabilitatea juridica si tehnica pentru un astfel de buget, au declarat surse apropiate situatiei, inaintea unui summit care incepe, joi, la Bruxelles, unde cei 27 de sefi de state sau guverne ai statelor membre vor incerca sa ajunga la o intelegere asupra bugetului pe termen lung.

Perspectivele acestei intalniri au devenit mai putin optimiste in ultimele zile, scrie Financial Times.

"Din cauza pozitiei Marii Britanii, se cauta, atat in capitalele nationale cat si la Bruxelles, o solutie in 26. Este analizata optiunea din perspectiva financiara si juridica", a spus un oficial.

Planul ar putea fi parte a strategiei de negociere, cu scopul de a creste presiunea pentru un compromis asupra premierului britanic, David Cameron. Discutiile pentru buget se reiau luni seara, la o cina organizata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru ministrii statelor europene, scrie MEDIAFAX.

Oficialii admit ca o astfel de abordare - daca va fi urmata - ar fi deosebit de complexa. Ar avea, de asemenea, consecinte grave pentru relatia, deja fragila, a Marii Britanii cu restul UE.

"Sunt oameni care discuta aceasta varianta, dar exista semne de intrebare majore", a spus un alt dipolomat.

Guvernul britanic a anuntat ca este"sigur" ca ideea este discutata la Bruxelles, dar a respins ca "inacceptabila" posibilitatea unui acord de buget fara Marea Britanie.

"In final trebuie sa ne punem de acord asupra modului in care cheltuim acesti bani. Avem o contributie neta semnificativa, iar parlamentul are o pozitie clara in aceasta privinta", a declarat un purtator de cuvant al premierului.

Pozitia lui Cameron, de a cere inghetarea cheltuielilor la nivelul anului 2011, este cea mai agresiva in randul statelor UE in prvinta bugetului pentru 2014-2020, care ar trebui sa acopere circa 1.000 de miliarde de euro. Suedia a adoptat o pozitie similara Marii Britanii, iar alte tari ar putea de asemenea impiedica un acord. Presedeintele Frantei, Francois Hollande a declarat, sambata, ca "mai important decat orice, cheltuielile pentru agricultura trebuie mentinute".

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.