Statele Unite vor depasi pana in 2020 Arabia Saudita si vor deveni cel mai mare producator mondial de petrol, situatie in care economia americana va fi aproape independenta de importurile de energie.

Productia tot mai mare de petrol extras din formatiuni compacte de roci va transforma SUA in cel mai mare producator la nivel mondial pana in 2020, arata AIE intr-un raport care acopera trendurile din sectorul energetic pana in 2035.

"Statele Unite, care in prezent importa circa 20% din necesarul de energie, ajung aproape la independenta energetica, evolutie opusa fata de trendurile inregistrate in majoritatea tarilor importatoare de energie", potrivit AIE.

SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie in primele sase luni, iar pentru intreg anul in curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj incepand din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.

Avansul productiei interne reduce independenta tarii de importurile de petrol si protejeaza economia de perturbari in aprovizionare cauzate de factori externi.

Cererea mondiala de petrol este estimata sa creasca la 99,7 milioane de barili pe zi in 2035, fata de 87,4 milioane de barili pe zi in acest an, potrivit AIE, organizatie care consiliaza 28 de tari industrializate, inter care SUA, Germania si Japonia
, scrie MEDIAFAX.

Pretul petrolului se va situa pe piata internationala la circa 125 de dolari pe baril in 2035, fata de un nivel al petrolului Brent de circa 108 dolari pe baril in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.